Back Up Next
Τα χρόνια της μαυρίλας

L'age des tenebres. Καναδάς, 2007. Σκηνοθεσία: Ντενί Αρκάν. Ηθοποιοί: Μαρκ Λαμπρές, Σιλβί Λεονάρ, Νταϊάν Κρούγκερ, Εμα ντε Κον.

Ενας μεσήλικας δημόσιος υπάλληλος, απογοητευμένος από την ιδιωτική και επαγγελματική ζωή του, βρίσκει καταφύγιο στη φαντασία και στο όνειρο. Ο παραλογισμός και η έλλειψη κατανόησης στη σύγχρονη, απάνθρωπη κοινωνία μας είναι στο επίκεντρο της σατιρικής αυτής, δυστυχώς κωμωδίας του Καναδού Ντενί Αρκάν («Η εισβολή των βαρβάρων»).

Πάνε τα όνειρά μου, πάνε...

O Καναδός Ντενίς Αρκάν- γεννημένος το 1941- είναι από τους φανατικούς γαλλόφωνους του Κεμπέκ που αντιτίθενται στην πολιτιστική «αμερικανοποίηση» του Καναδά. Η θεματολογία των καλών ταινιών του αντικατοπτρίζει πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της «πολιτισμένης» αλλά στεγνωμένης δυτικής κοινωνίας(«Καταραμένα χρήματα», «Ο Ιησούς του Μόντρεαλ», «Η επέλαση των βαρβάρων» με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, «Η παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας» κ.ά.). Τώρα, στα «Χρόνια της μαυρίλας» (Ι΄ age des tenebres) επιτίθεται στον καταναλωτισμό και στην απόλυτη, μα απάνθρωπη, ευμάρεια της Δύσης που ρουφάει κάθε ρανίδα αίματος και συναισθήματος του πολίτη. Κι όταν πια του έχει αδειάσει και το παραμικρό συναίσθημα και τον έχει αφήσει σε ένα πλασματικό Σύμπαν, τον αφήνει να χαρεί τον τέλεια άδειο κόσμο του: τη βίλα του, τα αυτοκίνητά του, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές του, τα τσεκ του, χωρίς να υπάρχει, να κατοικεί, κανένας άλλος σε αυτόν. Έτσι που η απόλυτη απόλαυση και ελευθερία να γίνεται συνώνυμο της απόλυτης μοναξιάς και εγκατάλειψης!

Άρα; Ποιος είναι πιο ευτυχισμένος, ο χορτάτος ή ο πεινασμένος; Ο Ντενίς Αρκάν πάντως βάζει τον ήρωά του- ιδανικός ο Μαρκ Λαμπρές, δημοφιλής κωμικός του Κεμπέκ- να είναι το απόλυτα πετυχημένο μηδενικό της δυτικής κοινωνίας: δημόσιος υπάλληλος, ανύπαρκτος σύζυγος, αποτυχημένος πατέρας που καπνίζει κρυφά από τις κόρες και τη γυναίκα του η οποία τον αντιμετωπίζει σαν μια οικιακή συσκευή, ανύπαρκτος στον επαγγελματικό του χώρο. Κι όμως, όπως τόσοι και τόσοι γύρω μας, δραπετεύει στα όνειρά του και στις φαντασιώσεις του, όπου γίνεται: διάσημος συγγραφέας, σταρ του σινεμά, γυναικοκατακτητής που τα θηλυκά κρέμονται από επάνω του, ιππότης με φανταχτερή πανοπλία... Μα η σύγκρουση μεταξύ πραγματικού και φανταστικού κόσμου θα ξεσπάσει και ηττημένος σ΄ αυτήν τη μάχη θα βγει ο ίδιος που θα μείνει μόνος του, απόλυτα μόνος κι έρημος. Ώσπου να βρει τον εαυτό του, να συμφιλιωθεί με τις επιθυμίες του και τη γύρω του πραγματικότητα... Έχει δηλαδή δρόμο, πολύ δρόμο...

Back Home Up Next