Back Up Next
Ξέστρωτα κρεβάτια

 

Unmade Beds. Βρετανία, 2009. Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξις Ντος Σάντος. Ηθοποιοί: Φερνάντο Τίλβε, Ντέμπορα Φρανσουά, Μίχιελ Χουίσμαν, Κάτια Γουίντερ. 92'

Η μπερδεμένη ζωή δύο νεαρών στο σύγχρονο Λονδίνο, σε μια νεανική, δοσμένη με αρκετή φρεσκάδα ταινία.

Δυο νεαρά, «χαμένα» παιδιά, ο Αξελ, ένας συνήθως μεθυσμένος Ισπανός, και η Βέρα, μια ρομαντική Βελγίδα, περιφέρονται στο Λονδίνο. Η Βέρα αναζητά νέες εμπειρίες και ο Αξελ κοιμάται με διάφορες κοπέλες (όταν αρχίζει η ταινία έχει ήδη περάσει από το 20ό κρεβάτι), ενώ ψάχνει για τον Βρετανό πατέρα του. Η μόνη σχέση ανάμεσά τους είναι το σχολικό σακάκι της Βέρας που το φοράει ο Αξελ όταν το βρίσκει σ' ένα διαμέρισμα απ' όπου πέρασε η Βέρα.

Οι δύο νέοι προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους σ' ένα μετα-swinging Λονδίνο σε μια ταινία όπου το new wave σμίγει με την πιο μοντέρνα pop μουσική μ' έναν ρυθμό και μια ατμόσφαιρα που θυμίζουν τις ταινίες του Γουόνγκ Καρ-Γουάι. Ο νέος Αργεντινός σκηνοθέτης Αλέξις Ντος Σάντος έφτιαξε μια όλο φρεσκάδα, αν και κάπως μπερδεμένη, ταινία που σημείωσε επιτυχία στο φεστιβάλ του Σάντανς και που σίγουρα θ' αρέσει στη νεολαία.

«Ξέστρωτα κρεβάτια» (Unmade beds)

του Αlexis Dos Santos.

Γυρισ΅ένο στην Αγγλία ΅ε διαχρονική οπτική (κάτι ΅εταξύ εβδο΅ήντα και σή΅ερα) και multi culti καστ από Γαλλία, Ισπανία αλλά και Ελλάδα (Σωτήρης Πανόπουλος, Γιάννης Τσιτσόβης).

Εξαιρετικό το σάουντρακ ΅ε Τindersticks αλλά και τους Μary and the Βoy του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Ενα κορίτσι από Γαλλία σε στυλ Μαρίνας Βλαντί, παρέα ΅ε ο΅οφυλόφιλο Πορτογάλο σε στυλ Σαλ Μινέο. Η Γαλλίδα ψάχνει για σχέση, ο Πορτογάλος τον χα΅ένο πατέρα του. Με αφο΅οιω΅ένα δάνεια από Νουβέλ βαγκ και Γκας Βαν Σαντ. Με χα΅ηλές ποιητικές εξάρσεις και κοντινά πλάνα «ερασιτεχνικά». Καθόλου α΅ελητέο. Στην αρχή σε πετάει στα καναβάτσα, στη συνέχεια σε κερδίζει. Ο,τι πρέπει για ιδιαίτερο, απαιτητικό, νεανικό κοινό.

ΞΕΣΤΡΩΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ

UNMADE BEDS

του Αλέξις Ντος Σάντος

με τους Ντέμπορα Φρανσουά, Φερνάντο Τίλβε, Μίσιελ Χούισμαν, Σωτήρη Πανόπουλο, Γιάννη Τσιτσόβη

Έχεις νοιώσει ποτέ οικεία με κάποιον τελείως ξένο; Ή τελείως ξένος με κάποιον που θα έπρεπε να νοιώθεις οικεία; Ο Αξλ, ένας 20χρονος, φτάνει στο Λονδίνο για να αναζητήσει τον πατέρα του που τον παράτησε όταν ήταν πολύ μικρός. Ανακαλύπτει ότι εκείνος έχει μια νέα οικογένεια και έχει γίνει μεσίτης. Θα προσποιηθεί ότι είναι φοιτητής που ψάχνει για διαμέρισμα για να τον πλησιάσει. Καθώς αναζητούν μαζί για στέγη, ο Αξλ, θα βρεθεί παγιδευμένος στο ψέμα που δημιούργησε ο ίδιος κι ανίκανος να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Μπερδεμένος από το δίλημμα του, θα αναζητήσει καταφύγιο σε μια βιομηχανική αποθήκη, μια κατάληψη στο ανατολικό Λονδίνο. Στο ίδιο μέρος που μένει και η Βέρα. Ο Αξλ θέλει να βρει την ταυτότητα του, ενώ η Βέρα να την ξεχάσει, μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό. Όταν εκείνη θα γνωρίσει ένα χαρισματικό νέο, δεν θα αποκαλύψει τίποτα για τον εαυτό της, καθώς ξεκινάει ένα ερωτικό παιχνίδι μεταξύ τους χωρίς ονόματα. Το παιχνίδι όμως υπονομεύει η αίσθηση της Βέρα ότι βρήκε την αδελφή ψυχή της. Αν εγκαταλείψει το παιχνίδι, θα επιβιώσει άραγε ο ρομαντισμός; Αν και ζούνε στο ίδιο κτίριο, οι δρόμοι του Αξλ και της Βέρα ποτέ δε συναντιούνται. Οι ιστορίες τους παιχνιδίζουν με ρομαντισμό και μυστήριο μέχρι που θα συγκρουστούν.

Back Home Up Next