Back Up Next
Σταυροδρόμια ζωής

 

Ajami. Ισραήλ/Γερμανία, 2009. Σκηνοθεσία-σενάριο: Σκαντάρ Κόπτι & Γιάρον Σάνι. Ηθοποιοί: Σαχίρ Καμπαχά, Ιμπραΐμ Φρέγκε, Γιούσεφ Σαβάνι, Σκαντάρ Κόπτι. 120'

Πέντε διαφορετικές ιστορίες, που διαδραματίζονται στην πολυεθνική συνοικία Ατζαμι της Γιάφας, σε μια δραματική, που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας ταινία, σκηνοθετημένη με δύναμη και ζωντάνια - υποψήφια για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Στην πολυεθνική συνοικία του Ατζαμι της Γιάφας εκτυλίσσονται οι ιστορίες της ταινίας «Σταυροδρόμια ζωής», που συν-σκηνοθέτησαν ο Παλαιστίνιος Σκαντάρ Κόπτι και ο Ισραηλινός Γιάρον Σάνι. Η ταινία, βραβευμένη σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ (κέρδισε και τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), υποψήφια τώρα για το ξενόγλωσσο Οσκαρ, αφηγείται πέντε ιστορίες βασισμένες σε αληθινά, άλλοτε προσωπικά και άλλοτε πολιτικά γεγονότα, που μας δίνουν μιαν εικόνα του δράματος των ανθρώπων που ζουν εκεί: Εβραίων, Αράβων και Χριστιανών. Από την πρώτη ιστορία, όπου μια γκανγκστερική υπόθεση βεντέτας καταλήγει στον φόνο ενός αθώου, περνώντας από εκείνη του ισραηλινού αστυνομικού, που δεν μπορεί να καταλάβει πώς εξαφανίστηκε ο φαντάρος αδερφός του και φτάνοντας ώς την ιστορία του Παλαιστίνιου που εργάζεται παράνομα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την εγχείρηση της μητέρας του.

Οι ιστορίες συχνά διασταυρώνονται (στον νου έρχεται η ταινία «Βαβέλ» του Γκονζάλεζ Ιναρίτου), φωτίζοντας τα διάφορα καθημερινά, φαινομενικά απλά προβλήματα που υπάρχουν στο σημερινό Ισραήλ, προβλήματα που συχνά οδηγούν σε τραγωδίες. Στα συν της ταινίας, οι εξαιρετικές ερμηνείες της ομάδας των ερασιτεχνών ηθοποιών που, έπειτα από δεκάμηνη προετοιμασία, κατάφεραν, χωρίς κανένα μάλιστα σενάριο, να ερμηνεύσουν με πειστικότητα τους ρόλους τους - συχνά παραπλήσιους με τους δικούς τους.

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

AJAMI

Η γειτονιά Ajami στην Jaffa χαρακτηρίζεται από το έντονο πολυπολιτισμικό στοιχείο, που πολλές φορές οδηγεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Εβραίους, Άραβες και Χριστιανούς. Κινούμενη μπρος και πίσω στο χρόνο και μέσα από τα μάτια διαφόρων χαρακτήρων, γινόμαστε μάρτυρες του πόσο τελικά αδύνατη είναι πραγματικά η κατάσταση. Η τραγική ευθραυστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μελετάται στην περιφραγμένη κοινότητα Ajami, όπου οι εχθροί πρέπει να ζουν σαν γείτονες. Κανένας άλλος τόπος δεν μπορεί να εκφράσει καλύτερα τη δραματική σύγκρουση διαφορετικών κόσμων.

Εντυπωσιακή ταινία. Μέσα από την πολυχρωματική παρουσίαση χαρακτήρων τόσο στα παλαιστινιακά εδάφη, όσο και στα ισραηλινά, με άραβες και εβραίους, έχουμε ένα γεμάτο ένταση μοτίβο, διαρκώς μεταλλασσόμενο πάνω στην σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της περιοχής. Δοσμένο με ένα εξαιρετικό μοντάζ, πολύ δυνατές ερμηνείες και ένα σενάριο , που πλάι στη μοντέρνα μανιέρα της αφήγησης και της σκηνοθεσίας, απογειώνεται σταδιακά!

Ούτε στιγμή δεν σε αφήνει να επαναπαυτείς, ούτε στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Αντίθετα μια πραγματικότητα, συσσωρευμένου μίσους, δακρύων και υπόγειων σκοτεινών διαδρομών οδηγεί αργά αλλά σταθερά ένα-έναν τους ήρωες αυτού του ψηφιδωτού προς την αδιέξοδα «καταραμένη» κατάληξή τους. Από το πρώτο σκληρό πλάνο (ενός φόνου), μέχρι την πανοραμική τελική σύλληψη της γενικότερης απόγνωσης, από το ατομικό στο συλλογικό. Απόγνωση δυο λαών, ενός τόπου διχασμένου από τα πρώην και νυν παιδιά του. Μικρές προσωπικές ιστορίες που συντρίβονται μπροστά στη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί. Ένα λιτό κομψοτέχνημα!

Back Home Up Next