Back Up Next
Teddy Bear

Teddy Bear Μαντς Ματίεσεν

Δανία, 2012, Εγχρωμο Παραγωγή: Μόρτεν Κέμς Χουλ Σκηνοθεσία: Μαντς Ματίεσεν Σενάριο: Μαντς Ματίεσεν, Mάρτιν Ζαντβλίετ Φωτογραφία: Λάουστ Τρίερ Μόρκ Μοντάζ: Ανταμ Νίλσεν Μουσική: Σουνε Μάρτιν Πρωταγωνιστούν: Κιμ Κολντ, Ελίζαμπεθ Στίνοφ, Λαμεπόρν Σανγκμανί Χουγκάρντ Διάρκεια: 92'

To κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μαντς Ματίεσεν είναι τόσο χαμηλών τόνων και μεγάλης λαχτάρας να επικοινωνήσει, όσο κι ο αγαθός γίγαντας ήρωάς του. Bραβείο σκηνοθεσίας στο Sundance και κοινού στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Ευνουχισμένος από τη γηραιά χήρα, όχι σχέση, ούτε κουβέντα δεν είναι ικανός να εξελίξει με το άλλο φύλο. Μέχρι που ένας θείος του, παντρεμένος με μια Ταϊλανδή που γνώρισε ως τουρίστας στην Πατάγια, του προτείνει ένα ανάλογο ταξίδι. Ο Ντένις φεύγει, λέγοντας ψέματα στη μητέρα του πως θα λείψει για λίγες ημέρες στο Ντίσελντορφ για έναν διαγωνισμό μπόντι μπίλντερ... Ενας άθλος μινιμαλιστικού σινεμά, με την υπογραφή του Δανού Μαντς Ματίεσεν, ο οποίος ξεκίνησε το πορτρέτο του Ντένις ως ένα μικρού μήκους φιλμ, για να το επεκτείνει στη συνέχεια, σοφά και δημιουργικά, σε μια ταινία 93 λεπτών. Αθλος, γιατί κατορθώνει να μιλήσει στην ψυχή του θεατή απλά και ειλικρινά, μέσα από εκφραστικές σιωπές περισσότερο παρά λόγο και μια σαφή σημειολογία, μια «αχειροποίητη» θαρρείς σύζευξη αντιθετικών εικόνων και εννοιών: ένα θηρίο που κοντεύει να παραβιάσει τα όρια του λιτού μέχρι πλήρους απογύμνωσης κάδρου και στριμώχνεται εντός του με ανθρώπους μισούς του μεγέθους του, που σηκώνει τον πιο βαρύ αλτήρα την ίδια στιγμή που ισοπεδώνεται κάτω από το βάρος της μοναξιάς και της μητρικής καταπίεσης. Άθλος, επίσης, γιατί εκπέμπει τα παραπάνω μέσα από το καθαρό πρόσωπο και την ανεπιτήδευτη «ερμηνεία» ενός ερασιτέχνη ηθοποιού, του πραγματικού -εμφανώς- μπόντι μπίλντερ Κιμ Κολντ, ικανού να βάλει κάτω (και μεταφορικά, εκτός από κυριολεκτικά) εκατό επαγγελματίες. Συγκίνηση χωρίς εκβιασμούς, ανθρωπιά χωρίς μεμψιμοιρία. Ενα πανέμορφο φιλμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Μαντς Ματίεσεν δημιουργεί ένα συγκινητικό φιλμ, που αφουγκράζεται τους πόνους μια καθυστερημένης ενηλικίωσης. Βαθιά στοργικό, ρεαλιστικό και συναισθηματικά διεγερτικό, το «Teddy Bear» αποτυπώνει την προσπάθεια ενός άνδρα να απαλλαγεί από τα καταπιεστικά δεσμά της μητρικής φιγούρας, ανακαλύπτοντας, έστω και ετεροχρονισμένα, την αγάπη μέσα από την ανθρώπινη ένωση αλλά και την απώλεια.

Βραβεία • Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Sundance Film Festival • Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας 2012

Back Home Up Next