Back Up Next
Η επίθεση

Attack/L' ettendant.

Λίβανος /Γαλλία /Κατάρ/ Βέλγιο, 2012. Σκηνοθεσία: Ζίαντ Ντουέιρι. Σενάριο: Ζίαντ Ντουέιρι, Τζοέλ Τούμα, από μυθ. Γιασμίνα Χάντρα. Ηθοποιοί: Αλί Σουλιμάν, Ευγενία Ντοντένα, Ρεϊμόντ Αμσάλεμ, Ντβιρ Μπένετεκ. 102'

Σκηνοθετημένο με εσωτερική ένταση δραματικό θρίλερ που περιγράψει με πικρή ειλικρίνεια μια περίπλοκη, αντιφατική πραγματικότητα. Βασισμένο σε μυθιστόρημα του Αλγερινού Γιασμίνα Χάντρα, διαθέτει ψύχραιμη ιστορικοπολιτική ματιά κι ένα συγκινητικό πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.

O Ισραηλινό – Παλαιστίνιος χειρουργός Amin Jaafari, είχε μία λαμπρή καριέρα, μία πολύ αγαπημένη σύζυγο και πολλούς καλούς φίλους που του κάνουν τη ζωή πολύ όμορφη μέχρι τη στιγμή που συγκλονισμένος μαθαίνει ότι η σύζυγός του σκοτώνεται σε βομβιστική επίθεση «καμικάζι». Δέκα εννέα ακόμη νεκροί, και η αστυνομία τον ενημερώνει, ότι υπεύθυνη της επίθεσης ήταν η ίδια του η γυναίκα! Ο Αmin δεν μπορεί να πιστέψει την απίστευτη κατηγορία των αστυνομικών και ξεκινά ένα δαιδαλώδες κυνήγι αναζήτησης της αλήθειας. Οι αποκαλύψεις θα ακολουθήσουν η μία μετά την άλλη, και η μοίρα θα του παίξει ένα απρόβλεπτο παιχνίδι που δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Έχουμε να κάνουμε για πολύ δυνατή ταινία από έναν εργάτη του κινηματογράφου τον Ziad Doueiri, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια απασχόλησης σε υποστηρικτικές θέσεις σε σημαντικές ταινίες και αξιόλογους δημιουργούς , ασχολείται με επιτυχία με την σκηνοθετική δουλειά! Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δύναμη της σεναριακής γραφής του, η οποία κινείται με εξαιρετική δεξιοτεχνία πάνω σε δύο επίπεδα. Στο πολιτικό όπου ο Ziad Doueiri, με την ουσιαστική γνώση των δεδομένων της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, ρίχνει μια διεισδυτικότατη ματιά στα δυο συγκρουόμενα στρατόπεδα. Και το κάνει με μια αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ουδετερότητα , χάρις στην οποία δίνει την ευκαιρία στον θεατή να προσεγγίσει τις λεπτές καθημερινές πτυχές αυτής της λυσσασμένης σύγκρουσης.

Μιας σύγκρουσης στην οποία προσδίδει εθνοτικά και όχι θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Πάντως χωρίς την ύπαρξη στοιχείων φανατισμού η αποτύπωση των δεδομένων της ισραηλινό - παλαιστινιακής σύγκρουσης, όπως ο αποκλεισμός των Παλαιστίνιων με το τοίχος, η βίαιη συμπεριφορά των ισραηλινών στρατιωτών, η ρατσιστική συμπεριφορά των ισραηλινών δίνει την ρεαλιστική διάσταση της σύγκρουσης των δύο λαών. Συγχρόνως το σενάριο ξετυλίγει μια πολύ δυνατή πραγματεία πάνω στις προσωπικές σχέσεις, με πολύ έντονα ερωτηματικά αναφορικά με τα κρυμμένα μυστικά σε ένα ζευγάρι που ζει χρόνια μαζί . Κάτι που παραπέμπει στον πυρήνα του κατασκοπευτικού σινεμά. Η σκηνοθετική ματιά του Ziad Doueiri διακρίνεται από σημαντικά λυρικά στοιχεία, που μαζί με την πολύχρονη εμπειρία του δημιουργού στην τεχνική αρτιότητα μιας παραγωγής, βοηθούν στην απρόσκοπτη παρακολούθηση ενός εξαιρετικά φορτισμένου σεναρίου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα κινηματογράφου, που τολμά να σκύψει πάνω σε φλέγοντα προβλήματα του τόπου του δημιουργού και να τα διαχειριστεί με πραγματικά ιδιοφυή τρόπο. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται ασφαλώς για μια δυνατή αλλά όχι εύπεπτη ταινία δημιουργού και μόνον με αυτήν την οπτική αξίζει να την προσεγγίσουμε.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Μία συναρπαστική προσαρμογή του διεθνούς ομώνυμου μπεστ-σέλερ του Yasmina Khadra, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες ανάμεσα στις οποίες και τα ελληνικά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (με τον μεταφρασμένο τίτλο «Τρομοκρατικό Χτύπημα»). Διακρίσεις/ Συμμετοχές: - Ειδική Μνεία από την Επιτροπή και Βραβείο TVE Otra Mirada – Ειδική Μνεία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν για τον Ziad Doueiri

- Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

Back Home Up Next