Back Up Next
Ο Μπάτλερ

The Butler.

ΗΠΑ, 2013. Σκηνοθεσία: Λι Ντάνιελς. Σενάριο: Ντάνι Στρονγκ, Γουίλ Χέιγκουντ. Ηθοποιοί: Φόρεστ Γουίτακερ, Οπρα Γουίνφρι, Τζον Κιούζακ, Τζέιν Φόντα, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Λιβ Σράιμπερ. 132'

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία ενός μπάτλερ του Λευκού Οίκου, που υπηρέτησε εφτά διαφορετικούς προέδρους, το φιλμ του Λι Ντάνιελς θέλει να είναι μια δυνατή εξιστόρηση της μάχης των μαύρων για τα ατομικά και πολιτικά τους δικαιώματα

Στο πρόσφατο πνεύμα ταινιών με θέμα τούς μαύρους και το ρατσισμό («12 χρόνια σκλάβος», «Μια στάση πριν το τέλος», «Τζάνγκο, ο τιμωρός», «Υπηρέτριες»), που άρχισαν να εμφανίζονται με την εκλογή του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, κινείται και η ταινία «Ο Μπάτλερ» του Λι Ντάνιελς, δημιουργού του εξαιρετικού θρίλερ «Paperboy», γύρω από την έρευνα στον αμερικανικό Νότο ενός δημοσιογράφου για ένα φόνο για τον οποίο κινδύνευε να εκτελεστεί ένας αθώος.
Εμπνευσμένη από ένα άρθρο στην «Ουάσινγκτον Ποστ» γύρω από τη ζωή του μπάτλερ Γιουτζίν Αλεν, που υπηρέτησε 7 προέδρους στο Λευκό Οίκο, ο Λι Ντάνιελς χρησιμοποιεί τη ζωή του ήρωά του, Σέσιλ Γκέινς, σε μια ταραχώδη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, για να φτιάξει μια συγκινητική, ταυτόχρονα κοινωνικά και πολιτικά τοποθετημένη με διαύγεια, ταινία γύρω από τα προβλήματα και τους αγώνες των μαύρων.
Με ένα καλογραμμένο σενάριο και μέσα από τη ζωή των μελών της οικογένειας του Γκέινς, ο Ντάνιελς παρακολουθεί τις διάφορες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στην περίοδο (1957-1986) κατά την οποία ο Σέσιλ υπηρετούσε στο Λευκό Οίκο, από τους αγώνες για πολιτικά δικαιώματα και ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, τις δολοφονίες του Κένεντι και του Λούθερ Κινγκ μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
 

Ο ίδιος ο Γκέινς παρουσιάζεται ως άνθρωπος αποφασισμένος, παρά τις εσωτερικές ανησυχίες και τους κατά καιρούς προβληματισμούς του, να υπηρετεί πιστά τους λευκούς και συγκεκριμένα τον πρόεδρο και την ακολουθία του, γεγονός που τον φέρνει σε σύγκρουση με τα παιδιά του, ιδιαίτερα το μεγαλύτερο γιο του, που επιλέγει να συμμετέχει, συχνά με κίνδυνο της ζωής του, στους φοιτητικούς και άλλους αγώνες για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.
Ο Ντάνιελς σκηνοθετεί την ιστορία του με σιγουριά, τονίζοντας τις πλευρές εκείνες που αναπτύσσουν και αναπλάθουν ρεαλιστικά την ατμόσφαιρα και την κοινωνική κατάσταση της εποχής, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην προσωπικότητα του Σέσιλ, καταγράφοντας με την κάμερά του την καθημερινή συμπεριφορά του, με τις κινήσεις του κορμιού αλλά και τις πιο λεπτομερείς εκφράσεις του προσώπου (στοιχεία που δίνει με ξεχωριστή εκφραστικότητα ο Φόρεστ Γουίτακερ, σε μια από τις πιο πιο «οσκαρικές» ερμηνείες της χρονιάς). Χωρίς, παράλληλα, να παραμελεί τους δεύτερους ρόλους, ιδιαίτερα εκείνους των Αμερικανών προέδρων: Ρόμπιν Γουίλιαμς (Αϊζενχάουερ), Λιβ Σράιμπερ (Τζόνσον), Τζέιμς Μάρσντεν (Κένεντι), Τζον Κιούζακ (Νίξον), Αλαν Ρίκμαν (Ρέιγκαν).

Back Home Up Next