Back Up Next
Ολική έκλειψη

The Eclipse

Ιρλανδία, 2009. Σκηνοθεσία: Κόνορ ΜακΦέρσον. Ηθοποιοί: Κιάραν Χάιντς, Εϊνταν Κουίν, Ιμπεν Χέιλιε, Σάρα Χάνα Λιντς. 88'

Ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Κόνορ ΜακΦέρσον συνδυάζει δεξιοτεχνικά ένα υποβλητικό, αργών στροφών ερωτικό δράμα με την απειλητική ατμόσφαιρα ενός μεταφυσικού θρίλερ. Καθοριστικές η γοτθική αύρα της πόλης του Κομπ και η εσωτερική ερμηνεία ενός εξαιρετικού Κιάραν Χιντς.

Ενας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τη θλίψη του, ενώ στοιχειώνεται από φαντάσματα του παρελθόντος σε μια αρκετά τρομακτική, ταυτόχρονα τρυφερή ταινία, με έξοχη ερμηνεία από τον Κιάραν Χάιντς.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάξεις ταινίες με φαντάσματα, όταν θέλεις να πείσεις τον θεατή. Χρειάζεται προσοχή και φροντίδα στη λεπτομέρεια, καθώς και στη δημιουργία της κατάλληλης, απειλητικής ατμόσφαιρας, πράγματα για τα οποία σήμερα οι περισσότεροι σκηνοθέτες αδιαφορούν. Αντίθετα, ο Ιρλανδός σκηνοθέτης και διάσημος θεατρικός συγγραφέας Κόνορ ΜακΦέρσον κατάφερε στην ταινία του «Ολική έκλειψη» να δημιουργήσει αυτή την ατμόσφαιρα.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη διάρκεια ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ σε μια όμορφη παραλιακή πόλη της Ιρλανδίας. Εκεί, ο χήρος Μάικλ Φαρ (Κιάραν Χάιντς), που ζει μια ήρεμη ζωή με τα δύο ανήλικα παιδιά του, αναλαμβάνει να κάνει τον οδηγό και να ξεναγήσει στην πόλη δύο από τους επισκέπτες συγγραφείς: τη Λένα (Ιμπεν Χέιλιε), μια συμπαθητική Βρετανίδα συγγραφέα ιστοριών με φαντάσματα, και τον Αμερικανό Νίκολας (Εϊνταν Κουίν), έναν ναρκισσιστή συγγραφέα μπεστ σέλερ, που κάποτε είχε μια περιστασιακή σχέση με τη Λένα και που τώρα προσπαθεί να την αναβιώσει, παρά την αρνητική στάση της. Ο Μάικλ, όμως, δεν μπορεί να ξεχάσει τη νεκρή γυναίκα του, που συχνά βλέπει το φάντασμά της και με την οποία μοιράζεται τα προβλήματά του.

Παράλληλα, φαίνεται να τον στοιχειώνει και το φάντασμα του ζωντανού, αν και άρρωστου, πεθερού του.

Ο ΜακΦέρσον αναπτύσσει το στόρι του με λεπτομέρεια και φρόνηση, συνδυάζοντας τις καθημερινές οικογενειακές απασχολήσεις του Μάικλ με τη σχέση του και το φλερτάρισμά του με τη Λένα, ενώ, άθελά του, συμμετέχει και στις συγκρούσεις της με τον Νίκολας. Μια ήρεμη φαινομενικά πορεία, στην οποία εισβάλλουν κάθε τόσο, αναπάντεχα, τα φαντάσματα του Μάικλ. Στοιχείο που ο σκηνοθέτης καταφέρνει να εντάξει και να ισορροπήσει έντεχνα με την υπόλοιπη ιστορία.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ - IFTA Awards ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΪΜΠΕΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΙΤΖΕΣ

"Κάποιες φορές ο έρωτας στοιχειώνει χωρίς προειδοποίηση." Μετά τις διακρίσεις στα φεστιβάλ του Σίτζες (Καλύτερη Ευρωπαϊκής Ταινία Φαντασίας) και της Τραϊμπέκα (βραβείο αντρικής ερμηνείας στον Κιιράν Χάιντζ), το ερωτικό θρίλερ του Κόνορ ΜακΦέρσον Η ΕΚΛΕΙΨΗ στην απονομή των Ιρλανδικών Βραβείων Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (IFTA Awards) αναδείχθηκε ως η Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς. Η ταινία επίσης απέσπασε τα βραβεία Ανδρικής Ερμηνείας σε Β΄ Ρόλο (Έινταν Κουίν) και Σεναρίου (Κόνορ ΜακΦέρσον και Μπίλι Ρότσι).

Η ΕΚΛΕΙΨΗ είναι η τρίτη ταινία μεγάλου μήκους του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Κόνορ ΜακΦέρσον. Το σενάριο το έγραψε με τη συμβολή ενός άλλου σπουδαίου ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα του Μπιλ Ρότσι. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και οι πρωταγωνιστές απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες τους και μάλιστα ο Κιράν Χάιντζ κέρδισε το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας.

Ο Κόνορ ΜακΦέρσον για την ταινία:

"Η ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ προέκυψε μέσα από τη φιλία μου με τον συγγραφέα Μπιλ Ρότσι. Πριν κάποια χρόνια, ο Μπιλ μου έστειλε μια μικρή συλλογή διηγημάτων του, το "Tales from Rainwater Pond". Μου αρέσουν τα θεατρικά έργα και τα βιβλία του Billy και αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ιδιαίτερα μου κίνησε την προσοχή η ιστορία που ονομάζεται "Table Manners" και διαδραματίζεται στη διάρκεια ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ. Η ιστορία αφορά έναν καθηγητή που ονομάζεται Μάικλ Φαρ ο οποίος έχει βλέψεις να γίνει συγγραφέας. Είναι εθελοντής στο φεστιβάλ συνοδεύοντας τους συγγραφείς στις αναγνώσεις και στις συνεντεύξεις. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, και η ιστορία αφορά στην εμμονή που αναπτύσσει για μια συγγραφέα την οποία συνοδεύει κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Αγάπησα πολύ τον κόσμο αυτής της ιστορίας και πρότεινα στο Μπιλ να γράψει ένα σενάριο βασισμένο σε αυτήν. Τα επόμενα τρία χρόνια περίπου, ανέπτυξε διάφορες εκδοχές αλλά καμία δεν μας άφησε απολύτως ικανοποιημένους και έτσι αφήσαμε την ιδέα στην άκρη. Ωστόσο, κάτι σε αυτήν ιστορία δεν θα άφηνε να τη βγάλω από το μυαλό μου. Το 2007 ήμουν "χαμένος" στην Νέα Υόρκη περιμένοντας να τελειώσει μια απεργία των τεχνικών θεάτρου στο Μπρόντγουεϊ για να ξεκινήσουμε τις παραστάσεις του θεατρικού μου "Ο Ναυτικός". Επί τρεις εβδομάδες, μέρα με τη μέρα, περιμέναμε μάταια να λήξει. Τότε, προκειμένου να ξεφύγω από τα προβλήματα που δημιουργούσε η απεργία, αποφάσισα να ξαναπιάσω στα χέρια μου το σενάριο του Μπιλ. Μετά από πρόταση της συντρόφου μου, ο ήρωας Μάικλ Φαρ χάνει τη γυναίκα του και μένει χήρος. Από εκείνη τη στιγμή, ως δια μαγείας, η εξέλιξη της πλοκής έγινε πολύ εύκολη. Ξεκίνησα να γράφω για έναν άνθρωπο που ήταν κυριολεκτικά στοιχειωμένος από το πένθος. Ήταν επίσης ελεύθερος να βρει εκ νέου την αγάπη. Η Λένα, η συγγραφέας που ερωτεύεται, θα έπρεπε να γράφει βιβλία τρόμου ώστε να μπορεί να τον πιστέψει όταν της εξομολογείται ότι βλέπει τρομακτικά πράγματα. Επίσης ήξερα ότι πια γράφω το σενάριο για μια ταινία τρόμου. Ωστόσο, λόγω του ότι είχαμε κάνει πάνω από 20 προσχέδια για το σενάριο, συνειδητοποίησα ότι είχαμε μια ασυνήθιστα πλούσια γκάμα λεπτομερειών των χαρακτήρων, γεγονός που κάποιοι καλοί ηθοποιοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και να γυριστεί μια ταινία που θα ξεπερνά τα στενά όρια ενός genre φιλμ. Τέλος, τοποθετήσαμε τη δράση στο Κομπ της Ιρλανδίας, για την γκόθικ ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα πέτρινα αβαεία προσθέτοντας τόσο πολύ στην αίσθηση της ιστορίας, όπου παρελθόν και παρόν, νεκροί και ζωντανοί συνυπάρχουν."

Κόνορ ΜακΦέρσον

Ο βραβευμένος Κόνορ ΜακΦέρσον είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς και σκηνοθέτες στο παγκόσμιο θέατρο, τρεις φορές υποψήφιος για βραβείο ΤΟΝΙ. Ο Κόνορ ΜακΦέρσον γεννήθηκε το 1971 στο Δουβλίνο όπου παρουσίασε τις πρώτες του θεατρικές δουλειές ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Από τότε έχει γνωρίσει καθολική αποδοχή από κοινό και κριτικούς και έργα του έχουν παιχτεί τόσο στο Γουέστ Εντ όσο και το Μπρόντγουεϊ. Εκτός από τις τρεις υποψηφιότητες για ΤΟΝΙ ο ΜακΦέρσον έχει και άλλες σημαντικές διακρίσεις όπως το βραβείο Λόρενς Ολίβιε, το βραβείο της Evening Standard για το καλύτερο θεατρικό έργο, το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Λονδίνου. Στον κινηματογράφο, η πρώτη ταινία που βασίστηκε σε δικό του θεατρικό το I Went Down (1997), πήρε πολύ καλές κριτικές και κέρδισε βραβεία σεναρίου από το φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν και την Ιρλανδική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ταινία Saltwater (2000) σε δικό του επίσης σενάριο και πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας CICAE στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ακολούθησε το The Actors (2003) με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Κέιν και Μιράντα Ρίτσαρντσον. Η ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ (2009) είναι η τρίτη ταινία που υπογράφει και το σενάριο και τη σκηνοθεσία

Κιράν Χάιντζ (στο ρόλο του Μάικλ Φαρ)

Ο Κιράν Χάιντζ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα σαν ηθοποιός στο θέατρο της Γλασκώβης στην παραγωγή του 1976 του "Σταχτοπούτα". Τη δεκαετία του '80 ήταν από τα βασικά μέλη του θιάσου του Abbey Theatre. Το 1987 συνεργάστηκε με τον Πίτερ Μπρούκ και συμμετείχε στη εξάωρη παράσταση- έπος του Μαχαμπχαράτα που περιόδευσε τον κόσμο. Εμφανίστηκε επίσης και στην κινηματογραφική μεταφορά το 1989. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν μέλος του Royal Shakespeare Company με σπουδαίες ερμηνείες, με ξεχωριστή στιγμή τη συνεργασία του με το Σαμ Μέντες ο οποίος τον καθοδήγησε στην ερμηνεία του Ριχάρδου του Γ' από το ομώνυμο αριστούργημα του Σαίξπηρ. Η ερμηνεία του στο ρόλο του Λάρι στο βραβευμένο έργο "Closer" (ρόλο που αργότερα στην κινηματογραφική μεταφορά ερμήνευσε ο Κλάιβ Όουεν) αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή στην θεατρική του πορεία. Το Excalibur (1981) του Τζον Μπούρμαν ήταν η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο. Από τότε δεν έχει σταματήσει να εμφανίζεται σε καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες. Το 2005 εντυπωσίασε με την ερμηνεία του ως Ιούλιος Καίσαρας στην εξαιρετική παραγωγή του HBO "Ρώμη" (Rome).

Back Home Up Next