Back Up Next
Αβάσταχτη γοητεία

Αβάσταχτη γοητεία

Intolerable Cruelty. ΗΠΑ, 2003. Σκηνοθεσία: Τζόελ Κοέν. Σενάριο: Ιθαν & Τζόελ Κοέν. Ηθοποιοί: Τζορτζ Κλούνι, Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, Τζέφρι Ρας, Μπίλι Μπομπ Θόρντον. 100 λεπτά.

Ενας πλούσιος δικηγόρος διαζυγίων και μια πανούργα «χρυσοθήρας», που κυνηγά πλούσιους συζύγους για την αποζημίωση του διαζυγίου, συγκρούονται σε μια τρελή κωμωδία στο στιλ των ταινιών «σκρούμπολ» του παλιού Χόλιγουντ. Πολύ καλές οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών.

 Στους αδερφούς Τζόελ και Ιθαν Κοέν αρέσει να καταπιάνονται με διάφορα κινηματογραφικά είδη, ιδιαίτερα με το φιλμ νουάρ και την κωμωδία. Στον τομέα του φιλμ νουάρ μάς έχουν δώσει μερικά αξέχαστα αριστουργήματα, από το «Μόνο αίμα» και «Το πέρασμα του Μίλερ» μέχρι το «Μπάρτον Φινκ», το «Φάργκο» και «Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί». Ενώ στον τομέα της κωμωδίας μάς χάρισαν μερικές κάπως λιγότερο πετυχημένες, αν και ενδιαφέρουσες κωμωδίες («Αριζόνα Τζούνιορ», «Ο κύριος χούλα-χουπ», «Ω! αδερφέ, πού είσαι;»), φτάνοντας ώς τη σημερινή «Αβάσταχτη γοητεία», την καλύτερη ίσως, μαζί και πιο εμπορική κωμωδία τους, χωρίς όμως την ιδιαίτερη προσωπική τους σφραγίδα.

Εμπνευση για την «Αβάσταχτη γοητεία» είναι οι κλασικές «τρελές» κωμωδίες «σκρούμπολ» που γύριζε το Χόλιγουντ στις δεκαετίες του '30 και '40, με σκηνοθέτες όπως οι Χάουορντ Χοκς, Φρανκ Κάπρα, Πρέστον Στέρτζες και Γκρέγκορι ΛαΚάβα και με πρωταγωνιστές τους Κάρι Γκραντ, Τζέιμς Στιούαρτ, Κλαρκ Γκέιμπλ, Κάθριν Χέπμπορν, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Κάρολ Λόμπαρντ, Κλοντέντ Κόλμπερτ. Στην «Αβάσταχτη γοητεία», ο Τζορτζ Κλούνι ερμηνεύει έναν πλούσιο δικηγόρο, ξεφτέρι στις δίκες διαζυγίων (έχει φτιάξει ένα δικό του εντυπωσιακό συμβόλαιο γάμου, από το οποίο δεν του ξεφεύγει κανείς), ενώ η Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς είναι η πανούργα «χρυσοθήρας» που παντρεύεται πλούσιους άντρες για να τους χωρίσει και να πάρει μια γερή αποζημίωση. Οι δρόμοι τους συναντιούνται όταν ο Κλούνι αναλαμβάνει την υπόθεση ενός μεσήλικα άντρα που τον παντρεύεται η Κάθριν κι ύστερα χρησιμοποιεί ένα βίντεο που τον παρουσιάζει να κάνει έρωτα μια άλλη γυναίκα, για να του φάει τα λεφτά του. Κι όταν το ξεφτέρι, ο Τζορτζ, πετυχαίνει την αθώωση του πελάτη του, η Κάθριν, που μένει χωρίς δεκάρα, αποφασίζει να τον εκδικηθεί μ' έναν πρωτότυπο τρόπο.

Ο Κλούνι έχει σίγουρα κάτι από τον Κάρι Γκραντ, κι αυτό προσπαθεί να τονίσει στην ταινία (αν και όχι πάντα με την ίδια επιτυχία): το χαμόγελο, την κομψότητα, ακόμη και τον τρόπο που λέει τις ατάκες του. Στο πλάι του, η Κάθριν, σίγουρα είναι από τις πιο θελκτικές γυναίκες που έχει παρουσιάσει η σύγχρονη αμερικανική κωμωδία, αποδεικνύεται στο ρόλο αυτό εξαιρετική, θυμίζοντας μερικές από τις γοητευτικές σταρ του κλασικού Χόλιγουντ, όπως η Λορέν Μπακόλ και η Αβα Γκάρντνερ, αν και στον τρόπο ερμηνείας είναι πιο κοντά σε ηθοποιούς, όπως η Λόμπαρντ και η Στάνγουικ. Και οι δυο τους είναι πρόσωπα κυνικά, αντι-ρομαντικοί καριερίστες με μοναδικό στόχο τους το χρήμα, που αρνούνται αρχικά τον έρωτά τους, ώσπου τελικά αφήνονται στη δυνατή έλξη που τους ενώνει - στο νου έρχεται τη κλασική κωμωδία «Trouble in Paradise» του Λούμπιτς. Η συνάντησή τους είναι τέτοια, που περιμένεις να προκληθούν οι σπίθες εκείνες που συναντούσαμε στις τρελές κωμωδίες του παλιού Χόλιγουντ, πράγμα που μέχρι σ' ένα σημείο οι Κοέν το πετυχαίνουν. Κάπου κάπου όμως το σενάριο χαλαρώνει (σ' αυτό πρέπει να προσθέσω και τον περισσότερο απ' όσο χρειάζεται γκροτέσκο ρόλο του Μπίλι Μπομπ Θόρντον), ενώ οι ατάκες δεν είναι πάντα το ίδιο ευφυείς και αστείες, οι παρεξηγήσεις και οι ανατροπές είναι αναμενόμενες και ο ρυθμός, κάπου στη μέση της ταινίας, χωλαίνει. Σε μια περίοδο, όμως, που η καλή κωμωδία είναι είδος σπάνιο, η ταινία των Κοέν προσφέρει αρκετό γέλιο και σίγουρα θα διασκεδάσει ένα πλατύτερο κοινό, αν και σε σύγκριση με τις άλλες ταινίες των Κοέν η «Αβάσταχτη γοητεία» βρίσκεται πιο κοντά στις mainstream ταινίες του Χόλιγουντ.

 

Back Home Up Next