Back Up Next
Ο επίμονος κηπουρός

Ο επίμονος κηπουρός

The constant gardener. Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέγες. Σενάριο: Τζέφρεϊ Κέιν, από το μυθιστόρημα του Τζον λε Καρέ. Ηθοποιοί: Ρέιφ Φάινς, Ρέιτσελ Γουάις, Ντάνι Χιούστον, Μπιλ Νάιγκι, Πιτ Πόσελγουεϊτ. 129 λεπτά.

Στην προσπάθειά του ν' ανακαλύψει τον αληθινό λόγο της δολοφονίας της ακτιβίστριας γυναίκας του στην Κένυα, ένας Βρετανός διπλωμάτης έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, σ' ένα τολμηρό, δυνατό, πολιτικό θρίλερ που ταυτόχρονα είναι και μια όμορφη ιστορία έρωτα.

Ουποψήφιος για το ξενόγλωσσο Οσκαρ για την ταινία του «Η πόλη του θεού», Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγες στράφηκε στο πιο τολμηρό από πολιτικής πλευράς μυθιστόρημα του Τζον λε Καρέ «The constant gardener» για το έξοχο αγγλικό αυτό ρομαντικό θρίλερ, γύρω από τη βασανιστική πορεία σε διάφορες χώρες ενός Βρετανού διπλωμάτη, του Τζάστιν Κουέιλ, που προσπαθεί ν' ανακαλύψει τους λόγους της δολοφονίας της γυναίκας του. Η ιστορία αρχίζει όταν η Τέσα Κουέιλ, μια δραστήρια ακτιβίστρια στη βόρεια Κένυα, βρίσκεται άγρια δολοφονημένη. Οι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης στην Κένυα το αντιμετωπίζουν ως έγκλημα πάθους, θεωρώντας ένοχο έναν ντόπιο γιατρό, συνεργάτη της Τέσα, ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Ο Τζάστιν, όμως, δεν πείθεται και αρχίζει μια δική του έρευνα για ν' ανακαλύψει την αλήθεια. Μια μεγάλη και επίπονη έρευνα που τον οδηγεί σε δύο ηπείρους, βοηθώντας τον ν' ανακαλύψει ένα πρόσωπο της Τέσα που δεν γνώριζε και φέρνοντάς τον σε σύγκρουση με τα συμφέροντα μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, τα εγκλήματα της οποίας προσπαθούσε ν' αποκαλύψει η Τέσα.

Ακριβώς σ' αυτές τις δύο διαφορετικές πλευρές της ιστορίας εστιάζει τον φακό του ο Μεϊρέγες: από τη μία στον δεσμό του Τζάστιν με τη γυναίκα του, αποκαλύπτοντάς μας σταδιακά μια όμορφη, ερωτική, συγκινητική ιστορία, και από την άλλη στη βρώμικη, εγκληματική δράση των φαρμακευτικών εταιρειών, με τις οποίες συνδέονται μεγάλα, πολιτικά και άλλα συμφέροντα, με στόχο ένα κέρδος που στηρίζεται στην απάνθρωπη εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου. Με βάση τον άμεσο, κοφτό διάλογο του Λε Καρέ, μ' ένα στιλ ημι-ντοκιμαντεριστικό (που θυμίζει εκείνο στην «Πόλη του θεού»), ιδιαίτερα στις σκηνές στην παραγκούπολη της Ναϊρόμπι όπου ζουν σχεδόν δύο εκατομμύρια Αφρικανοί, ο Μεϊρέγες αφηγείται με δύναμη, ρυθμό, με σασπένς όταν χρειάζεται, την πορεία του ήρωα και τις συναντήσεις του με διάφορα πρόσωπα που έχουν παίξει ρόλο στη ζωή (αλλά και στην εξαφάνιση) της Τέσα, καταγράφοντας τη σταδιακή αλλαγή του Τζάστιν από φιλήσυχου, ευγενικού τζέντλεμαν σε άνθρωπο αποφασισμένο, έτοιμο με κίνδυνο της ζωής του να ξεσκεπάσει την αλήθεια, έστω κι αν αυτή αφορά και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, ενώ παράλληλα σε διάφορα φλας-μπακ καταγράφει με την ίδια επιμονή και ευαισθησία τις πολύπλοκες σχέσεις του Τζάστιν με την Τέσα, πρόσωπα διαμετρικά αντίθετα, που όμως είχαν κατορθώσει να βρουν μια ισορροπία στις σχέσεις τους. Σ' αυτό συμβάλλει σ' έναν μεγάλο βαθμό η εξαιρετική ερμηνεία του Ρέιφ Φάινς, που καταφέρνει να δώσει με εσωτερικότητα, ευαισθησία και λεπτότητα την πολυπλοκότητα του Τζάστιν, καθώς κι εκείνη της Ρέιτσελ Γουάις, πειστικής, με μια δόση αισθησιασμού, στον ρόλο μιας δίκαια οργισμένης με αυτά που συμβαίνουν γύρω της Τέσα.

Back Home Up Next