Back Up Next
Τυχερή κι ευτυχισμένη

 

Happy-Go-Lucky. Βρετανία, 2008. Σκηνοθεσία-σενάριο: Μάικ Λι. Ηθοποιοί: Σάλι Χόκινς, Εντι Μάρσαν, Αλέξις Ζέγκερμαν. 118'

Μια 30άρα δασκάλα αντιμετωπίζει τη ζωή με χαρά και αισιοδοξία σε μια δοσμένη με φρεσκάδα και απολαυστικούς διαλόγους, ταυτόχρονα μελέτη χαρακτήρων, κωμωδία. Απολαυστική η ερμηνεία της Σάλι Χόκινς - βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Αν στις περισσότερες ταινίες του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικ Λι η ζωή είναι θλιβερή και άχαρη, με πρόσωπα που συχνά ζουν με μυστικά και ψέματα, υπάρχει κάπου, πάντα, μια μικρή ελπίδα. Την ελπίδα αυτή ο σκηνοθέτης της αριστουργηματικής ταινίας «Το μυστικό της Vera Drake» αναπτύσσει στο πιο ακραίο σημείο της στη νέα του ταινία «Τυχερή κι ευτυχισμένη». Η Πόπι, η ηρωίδα της ταινίας, είναι μια 30άρα δασκάλα (έξοχη στον ρόλο η Σάλι Χόκινς, που δίκαια κέρδισε την Αργυρή Αρκτο καλύτερης ερμηνείας του Φεστιβάλ Βερολίνου), που αντιμετωπίζει με χαρά και αισιοδοξία τη ζωή.

Μ' ένα σενάριο που ο ίδιος ο σκηνοθέτης έγραψε κι ανέπτυξε μαζί με τους ηθοποιούς του (είναι γνωστό το πόσους μήνες εργάζεται μαζί τους αυτοσχεδιάζοντας πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα), με εξαιρετικούς, ζωντανούς διαλόγους, με μικρές, με φαντασία και ευρηματικότητα αναπτυγμένες σκηνές, ο Λι έφτιαξε το πορτρέτο μιας γυναίκας που βλέπει πάντα μπροστά της, προσπαθεί να βοηθήσει τους γύρω της, από τα παιδιά, μαζί και τα προβληματικά, στο σχολείο, μέχρι τις φίλες της, μια γυναίκα που «εξυμνεί το χάος», όπως χαρακτηριστικά λέει γι' αυτήν ένα από τα πρόσωπα της ταινίας.

Μέσα από μια ματιά που ξεχωρίζει για την παρατηρητικότητα και την οξυδέρκειά της, ο Λι κατάφερε να πιάσει κάτι από τη συχνά άχαρη, ακόμη και σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης παράλογης ζωής μιας πολυεθνικής κοινωνίας, όπως αυτή της Αγγλίας. Χρησιμοποιώντας άλλοτε ένα παράλογο, ανατρεπτικό χιούμορ, όπως στις σκηνές του μαθήματος φλαμένκο - με την Ισπανίδα δασκάλα να προσπαθεί να κάνει τις υποψήφιες χορεύτριες να παραμερίσουν τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις τους και να αντιμετωπίσουν τον χορό με τσιγγάνικο πάθος, χτυπώντας με δύναμη τα πόδια τους στο πάτωμα και φωνάζοντας «Ο χώρος μου» - κι άλλοτε μια οξυδερκή, κριτική ματιά, όπως στη σκηνή με τον σχολαστικό, αγχωμένο εκπαιδευτή οδήγησης που ξεσπάει και βγάζει τον ρατσισμό του και γενικά το μίσος του για τη σύγχρονη αγγλική κοινωνία, ο Λι έφτιαξε μια έξοχη, ξεκαρδιστική σε πολλές σκηνές της, ταινία, εύστοχη μελέτη χαρακτήρων αλλά και κωμωδία-καθρέφτη της χαοτικής κοινωνίας μας. Σίγουρα την πιο ρόδινη και πιο απολαυστική κωμωδία του.

Περισσότερα για την ταινία

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ηθοποιού Φεστιβάλ Βερολίνου 2008

Η νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ Μάικ Λι («Vera Drake», «Μυστικά και Ψέματα») είναι μια ευχάριστη, γλυκόπικρη κωμωδία, που ρίχνει μια καυστική ματιά στη ζωή στο Λονδίνο του σήμερα. Η πρωταγωνίστρια Σάλι Χόκινς απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2008 για την ερμηνεία της.

Η νέα ταινία του Μάικ Λι είναι συγκινητική, αστεία και γεμάτη χρώμα, όσον αφορά την ιστορία αλλά και την οπτική. Ο Λι και ο Ντικ Πόουπ, ο φωτογράφος της ταινίας, αποφάσισαν από την αρχή της παραγωγής, έχοντας κατασταλάξει στον ανάλαφρο τόνο της ιστορίας, να γυρίσουν την ταινία με ένα νέο είδος φιλμ, το οποίο τονίζει τα χρώματα. Η φωτεινότητα της ταινίας έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες ταινίες του Λι, όπως "Το Μυστικό της Vera Drake" και "Γυμνός". Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Λι αποφάσισε να αλλάξει το ύφος των ταινιών του. Όλες οι ταινίες του εξισορροπούν το γέλιο με την τραγωδία.

Ο Λι γύρισε την ταινία "Τυχερή & Ευτυχισμένη" σε διάφορες τοποθεσίες του Λονδίνου, τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2007. Ήξερε πάντα πως ήθελε να γυρίσει την ταινία με ήλιο. "Δεν ήξερα ποιά θα ήταν η ιστορία αλλά ήξερα τι αίσθηση ήθελα να έχει. Οπότε είπα 'Ας κάνουμε μια καλοκαιρινή ταινία'", εξηγεί ο σκηνοθέτης. Ο λόγος που δεν ήξερε την ιστορία είναι επειδή, όπως είναι γνωστό, επινοεί την πλοκή μέσα από διάφορους αυτοσχεδιασμούς, κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.

Το ένστικτο του Λι τον οδήγησε αυτή τη φορά στο να χτίσει μια ιστορία γύρω από ένα χαρακτήρα, γραμμένο πάνω στη Σάλι Χόκινς, με την οποία έχει συνεργαστεί ξανά δυο φορές στο παρελθόν. "Δεν το έθεσε ποτέ έτσι ακριβώς σε μένα", δηλώνει η Χόκινς. "Νομίζω πως θα με είχε φοβίσει αν ήξερα από την αρχή πως η Πόπι θα είναι τόσο μεγάλος ρόλος. Ίσως είναι καλύτερο που δεν το γνώριζα. Λόγω της φύσης της δουλειάς του Λι, ποτέ δεν ξέρεις πού θα καταλήξει. Ούτε ο ίδιος ξέρει."

Η μέθοδος του αυτοσχεδιασμού είναι στενά συνδεδεμένη με τον Μάικ Λι. Σε αντίθεση όμως με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν γίνεται αυτοσχεδιαμός μπροστά στην κάμερα. Το γύρισμα γίνεται με βάση το σενάριο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ο Λι σταματά να δουλεύει πάνω στην ιστορία ή να δημιουργεί σκηνές μετά την έναρξη των γυρισμάτων. Είναι επίσης συνηθισμένο για τον Λι να περιμένει μέχρι την στιγμή που θα έχουν προχωρήσει αρκετά τα γυρίσματα, πριν αποφασίσει για το πώς θα τελειώσει η ταινία του.

Σκηνοθεσία

Ο Μάικ Λι γεννήθηκε το 1943 στο Σάλφορντ και σπούδασε με υποτροφία στο Royal Academy of Dramatic Art. Σκηνοθέτησε την πρώτη του κινηματογραφική ταινία το 1971, με τίτλο "Bleak Moments", και χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια μέχρι να επιστρέψει στον κινηματογράφο, με την ταινία "Μεγάλες Ελπίδες". Κατά τη διάρκεια της απουσίας του από το χώρο του κινηματογράφου, ο Λι ασχολήθηκε με τηλεοπτικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

Ο Λι συνέχισε την κινηματογραφική του καριέρα με τις ταινίες "Life is Sweet" και "Γυμνός", η οποία του χάρισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών το 1993. Με τα "Μυστικά & Ψέματα" το 1996, ο Λι απέσπασε υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Το 1997 επέστρεψε με τα "Κορίτσια Καριέρας", το 1999 βρέθηκε ξανά υποψήφιος για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, με την ταινία "Η Παράσταση Μιας Ζωής", και το 2002 σκηνοθέτησε την ταινία "Όλα ή Τίποτα". Το 2004, ο Λι ήταν για άλλη μια φορά ανάμεσα στους υποψήφιους για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, με το "Μυστικό της Vera Drake".

Πρωταγωνιστές

Η Σάλι Χόκινς γεννήθηκε το 1976 στο Λονδίνο. Ως παιδί είχε ψύχωση με τις ασπρόμαυρες ταινίες των ΄40s και το 1998 αποφοίτησε από το Royal Academy of Dramatic Arts. Ο Μάικ Λι της προσέφερε ουσιαστικά τον πρώτο της ρόλο στον κινηματογράφο, με την ταινία "Όλα ή Τίποτα". Για την επόμενη κινηματογραφική της εμφάνιση, βρέθηκε ξανά κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λι, στην ταινία "Το Μυστικό της Vera Drake". Το βιογραφικό της περιλαμβάνει επίσης το γκαγκστερικό έπος "Χάπια, Σφαίρες & 2.000.000 Λίρες" με τον Ντάνιελ Κρεγκ, το "Βαμμένο Πέπλο", δίπλα στον Έντουρντ Νόρτον και την Ναόμι Ουότς, το ανεξάρτητο θρίλερ "W Delta Z" και "Το Όνειρο της Κασσάνδρας" του Γούντι Άλεν, με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και τον Κόλιν Φάρελ. Ο ρόλος της Πόπι στην ταινία "Τυχερή & Ευτυχισμένη", της χάρισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2008. Προσεχώς θα τη δούμε στην ταινία "An Education", δίπλα στους Έμα Τόμσον, Πίτερ Σάρσγκαρντ και Άλφρεντ Μολίνα.

Ο Έντι Μάρσαν γεννήθηκε το 1968 στο Λονδίνο και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός το 1992, συμμετέχοντας σε αγγλικές τηλεοπτικές σειρές. Συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Μάικ Λι στο "Μυστικό της Vera Drake", ενώ το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης ταινίες όπως "Gangster No. 1", "Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης" του Μάρτιν Σκορσέζε, "21 Γραμμάρια" του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, "Η Μυστική Ζωή των Λέξεων" της Ιζαμπέλ Κοϊξέ, "V for Vendetta", "Άγνωστος Κόσμος" του Τέρενς Μάλικ, "Επικίνδυνη Αποστολή 3", "Ο Μάγος Άιζενχαϊμ", "Miami Vice" και "Hancock".

Back Home Up Next