Back Up Next
Στην πόλη της Σίλβια

En la ciutad de Sylvia. Ισπανία/Γαλλία, 2007. Σκηνοθεσία-σενάριο: Χοσέ Λουίς Γκέριν. Ηθοποιοί: Πιλάρ Λοπέζ ντε Αγιάλα, Χαβιέ Λαφίτ. 84'

Ενας νέος άντρας αναζητά σε μια ξένη πόλη τη μυστηριώδη γυναίκα που αγάπησε, σε μια δοσμένη με χιούμορ και ειρωνεία ταινία, γύρω από τη δύναμη του έρωτα αλλά και τις γυναίκες.

 

Ο έρωτας και η δύναμή του (μαζί και η ελαφρότητά του) είναι στο επίκεντρο της ισπανικής αυτής ταινίας του γνωστού κάμεραμαν και ντοκιμαντερίστα Χοσέ Λουίς Γκέριν. Αφηγείται την περιπλάνηση ενός νεαρής ηλικίας ξένου (Χαβιέ Λαφίτ), που φτάνει σε μια γαλλική πόλη σε αναζήτηση της γυναίκας που είχε γνωρίσει πριν από τρία χρόνια. Ο ξένος κάθεται σ' ένα καφέ και περιμένει, κοιτάζει γύρω του, ψάχνει, μελετά τους ανθρώπους που περνούν, ιδιαίτερα τις γυναίκες. Κάποια στιγμή βλέπει να περνά μία που μοιάζει με τη Σίλβια, αυτήν που αναζητά. Την πλησιάζει και της μιλά, εκείνη όμως αρνείται πως είναι η γυναίκα που ψάχνει. Χωρίζουν και ο ξένος συνεχίζει να αναζητά τη μυστηριώδη γυναίκα, που αγάπησε και που δεν μπορεί να ξεχάσει.

 

Η δύναμη του βλέμματος, όπως και το βλέμμα της κάμερας, είναι το στοιχείο που κυριαρχεί στην ταινία. Το βλέμμα που αναζητά ασταμάτητα τη μυστηριώδη γυναίκα, και που μας κάνει να βλέπουμε, όπως κι αυτό, τα πράγματα από μια άλλη, πρωτότυπη, συναρπαστική πλευρά. Ο Γκέριν ξέρει να χρησιμοποιεί την κάμερα με διεισδυτικότητα, χιούμορ αλλά και ειρωνεία και να δημιουργεί τη μαγεία εκείνη που κρατά το θεατή καρφωμένο, γεμάτο περιέργεια αλλά και θαυμασμό, στη θέση του. Μια όμορφη «δήλωση αγάπης για τον κινηματογράφο και για τις γυναίκες», όπως πολύ εύστοχα χαρακτήρισε ο ίδιος την ταινία του. Αλλά και φόρος τιμής σε σκηνοθέτες όπως οι Φρίντριχ Μουρνάου, Γιασουτζίρο Οζου, Ζακ Τατί και Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΛΒΙΑ

IN THE CITY OF SYLVIA / EN LA CIUDAD DE SYLVIA

του Χοσέ Λουίς Γκουερίν

με τους Πιλάρ Λοπέζ ντε Αγιάλα, Ξαβιέ Λαφίτ

Υπόθεση:

Ημέρες καύσωνα, κι ένας τουρίστας, περνά τα απογεύματα του, ζωγραφίζοντας σε ένα καφέ. Περιμένει τη γυναίκα που τη λένε Σύλβια, που γνώρισε πριν χρόνια στην ίδια πόλη. Σχεδιάζει τις φιγούρες όλων των γοητευτικών γυναικών που περνούν δίπλα του- οποιαδήποτε από αυτές θα μπορούσε να είναι εκείνη. Μια μέρα, πιστεύει ότι πραγματικά την είδε, και θα αρχίσει να την αναζητά μέσα στην πόλη.

Ένα φορμαλιστικό καπρίτσιο του Χοσέ Λουίς Γκουερίν, με μεγάλη μεγάλη εσωτερική δύναμη, που δύσκολα μπορείς να του αντισταθείς. Το πρωτότυπο αυτό φιλμ σου τραβά την προσοχή από το πρώτο λεπτό και σε ταξιδεύει -αν δεχτείς να επιβιβαστείς - σ΄έναν κόσμο που ζει τον έρωτα κάθε στιγμή μοναδικά. Η μαγεία του μινιμαλιστικού εστετισμού με τη χρήση της μουσικής υπόκρουσης δίνουν στο βλέμα του ήρωα την χαμένη αθωότητα ενός τολμηρού ρομαντισμού και φανερώνουν την αδυναμία απεξάρτησης από τα δεσμά του. Η εξαιρετική κινηματογράφηση δεν δείχνει μόνο ποιητική διάθεση αλλά λειτουργεί και ως εναλλακτική πρόταση αφήγησης στη σημερινή ρουτίνα. Συνοπτικά, πρόκειται για μια ευχάριστη κι απροσδόκητη έκπληξη από μια ταινία που θα σας χαρίσει χαμόγελο κι ελπίδα διώχνοντας το άγχος και την πλήξη. Ναι, μέσα από την απώλεια και το κυνήγι του έρωτα η αισιοδοξία κρύβεται σε κάθε γωνιά της μαγικά ειδυλλιακής πόλης. Μιας πόλης που η αδιαμφισβήτητη ποιότητα ζωής μας φέρνει συνειρμικά την εποχή του Ζακ Τατί τη δεκαετία του ΄50. Το περιβάλλον παίζει καταλυτικό ρόλο σε τούτη τη σχεδόν χωρίς διαλόγους ταινία, στην οποία κυριαρχούν οι κινήσεις των βλεμάτων. Άλλωστε μια εικόνα λέει όσα "χίλιες λέξεις". Μια ευκαιρία απολαυστικής σινεφιλικής εξάσκησης χωρίς δογματικές αγκυλώσεις και απωθητική εσωστρέφεια.

Περισσότερα

Έρωτας με τη πρώτη ματιά. Ο ήρωας αναζητά την γυναίκα που είδε μόνο μια φορά και του έκανε το ερωτικό κλικ. Το όνομα της Σύλβια. Σαν κάθε γνήσια ερωτευμένος βλέπει την φιγούρα της παντού...

Μια πρωτότυπη ταινία πάνω στο πιο πολυκινηματογραφημένο θέμα. Ο έρωτας. Η αναζήτηση. Η εμμονή. Και η πλήξη του γύρω κόσμου. Ένα ποίημα που όλοι το έχουμε ζήσει έστω μια φορά… Άμεσο, μοντέρνο και εντελώς πρωτότυπο!

Με αφορμή την αναζήτηση της Σύλβια, η ταινία κινηματογραφεί μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης, το Στρασβούργο.

Βραβεία- Συμμετοχές

Επίσημο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Βενετίας 2007

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας- Βραβεία Premios ACE 2009 (Association Critics of Entertainment of New York)

Back Home Up Next