Back Up Next
Διπλή Ζωή

Zwei Leben

Γερμανία, Νορβηγία, 2012, Εγχρωμο
Σκηνοθεσία: Γκέοργκ Μάας, Γιούντιτ Κάουφμαν
Πρωταγωνιστούν: Γιουλιάνε Κέλερ, Λιβ Ούλμαν, Σβεν Νόρντιν, Κεν Ντούκεν, Διάρκεια: 97 λεπτά

Μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ταινία για τα μυστικά του παρελθόντος και για το μεγάλο ζήτημα της ταυτότητας.

Η πολυβραβευμένη μούσα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν και η Γιουλιάνε Κόλερ είναι καθηλωτικές στους ρόλους μητέρας και κόρης, σε αυτή την γεμάτη σασπένς ιστορία, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες, ο Γκεόργκ Μάας (Georg Maas) και η Τζούντιθ Κάουφμαν (Judith Kaufmann), ενώνουν τις δυνάμεις του και μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα “Eiszeiten” της Hannelore Hippe. Η ταινία «Διπλή Ζωή» (Zwei Leben / Two Lives), είναι μία βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία για τα μυστικά του παρελθόντος, αλλά και για το μεγάλο ζήτημα της ταυτότητας και της ύπαρξης του ατόμου.
Το φιλμ μας μεταφέρει στην Ευρώπη του 1990, όταν πλέον το τείχος του Βερολίνου έχει πέσει. Η Κατρίν (Τζούλιαν Κόλερ – Juliane Köhler) μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, είναι ένα παιδί του πολέμου. Αποτελεί τον καρπό του έρωτα και το αποτέλεσμα της σχέσης μίας Νορβηγίδας κι ενός Γερμανού στρατιώτη, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ενήλικη πια η ηρωίδα μας, επιστρέφει στη Νορβηγία και ξαναβρίσκει τη μητέρα της Ase Evensen (Λιβ Ούλμαν – Liv Ullmann). Οι ημέρες κυλούν όμορφα και ομαλά, καθώς φαίνεται ότι η Κατρίν απολαμβάνει πλέον μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή μαζί με τον άντρα της και την κόρη τους. Όλα αυτά όμως θα διαταραχθούν από την επίσκεψη ενός δικηγόρου.
Μία ιστορική δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και ο αρχικά ανυποψίαστος δικηγόρος ζητάει από την Κατρίν και την μητέρα της Ase, να καταθέσουν ως μάρτυρες στο δικαστήριο, εναντίον του Νορβηγικού Κράτους και εκ μέρους των παιδιών του πολέμου. Η ηρωίδα μας αρχικά αντιστέκεται και αρνείται πεισματικά.
Όμως τα γεγονότα έχουν πάρει πλέον τη σειρά τους και παρά την αρχική άρνηση της Κατρίν, μπαίνει σε εφαρμογή μία διαδικασία αλυσιδωτών αντιδράσεων. Σταδιακά ένα δίκτυο καλά κρυμμένων μυστικών του παρελθόντος αποκαλύπτεται και η νεαρή γυναίκα, μην έχοντας άλλη επιλογή, από μάρτυρας θα βρεθεί ξαφνικά να απολογείται, ολοκληρωτικά εκτεθειμένη.
Είναι η αρχή του τέλους, καθώς τα αγαπημένα της πρόσωπα θα πρέπει πλέον να πάρουν θέση, συνειδητοποιώντας ότι όλα όσα πίστευαν όλα αυτά τα χρόνια για την Κατρίν, ίσως και να μην είναι αλήθεια… Τι έχει όμως μεγαλύτερη σημασία, η ζωή που έχουν ήδη ζήσει μαζί ή το ψέμα στο οποίο βασίστηκε η σχέση τους;
Οι πρωταγωνίστριες Λιβ Ούλμαν και Γιουλιάνε Κόλερ (Aimée & Jaguar – 1999), είναι καθηλωτικές στους ρόλους μητέρας και κόρης αντίστοιχα, σε αυτή τη γεμάτη σασπένς δραματική ιστορία, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Η ταινία που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ, καθώς και το Χάλκινο Βραβείο Καλύτερης ταινίας στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου για το 2014, παράλληλα αποτελεί και την επίσημη υποψηφιότητα της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2014.
Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην αγαπημένη Λιβ Ούλμαν, μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες όλων των εποχών που εδώ έχουμε την ευκαιρία μετά από πολλά χρόνια να την απολαύσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη. Η αγαπημένη μούσα του σπουδαίου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές από τις δημιουργίες του Σουηδού σκηνοθέτη, μεταξύ των οποίων και στην αριστουργηματική «Περσόνα» (Persona) του 1966.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Λιβ Ούλμαν έχει παράλληλα περάσει και πίσω από την κάμερα, αναλαμβάνοντας και τον ρόλο του σκηνοθέτη. Αρχικά με ντοκιμαντέρ (Lumière and Company – 1995) και στη συνέχεια με τηλεοπτικές ταινίες (Private Confessions – 1996), ενώ φέτος τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της νέας ταινίας της με τίτλο: “Miss Julie” (2014), όπου πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων η Jessica Chastain, ο Colin Farrell και η Samantha Morton.
Η ταινία «Διπλή Ζωή» (Zwei Leben / Two Lives) του Γκεόργκ Μάας και της Τζούντιθ Κάουφμαν, με δυνατές ερμηνείες και οδηγό ένα καλό σενάριο, με ανατροπές και συγκινήσεις, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Οκτώβριο του 2012 στη Νορβηγία. Έκτοτε ταξίδεψε σε κορυφαία Φεστιβάλ, όπως του Γκέτεμποργκ και του Σιάτλ, ενώ πέρσι τον Μάιο προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ των Καννών. Στη χώρα μας η ταινία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου και είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε.

Back Home Up Next