Back Up Next
Truman

Ισπανία, Αργεντινή , 2015 Παραγωγή: Ντιέγκο Ντουμπγκόφσκι Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκάι Σενάριο: Τομάς Αραγκέι, Σεσκ Γκάι Φωτογραφία: Αντρέου Ρεμπές Μοντάζ: Πάμπλο Μπαρμπιέρι Καρέρα Μουσική: Νίκο Κότα, Τότι Σολέρ Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Ντάριν, Χαβιέρ Καμάρα Διάρκεια: 108 λεπτά Γλώσσα: Ισπανικά

Υπόδειγμα τού πώς να χειριστείς ένα επικίνδυνα μελοδραματικό θέμα, η μικρή αυτή κινηματογραφική έκπληξη από την Ισπανία προσφέρει αυθεντική συγκίνηση, διακριτικό χιούμορ και καλογραμμένους χαρακτήρες σε έναν εξαιρετικά ισορροπημένο συνδυασμό.

Ο Τoμάς ταξιδεύει από τον Καναδά στη Μαδρίτη για να συναντήσει τον παιδικό του φίλο Χούλιαν, ο οποίος έχει διαγνωστεί με καρκίνο σε τελικό στάδιο. Θα περάσει μαζί του και με τον αγαπημένο του σκύλο Τρούμαν τέσσερις μέρες, σε ένα γλυκόπικρο και άκρως συγκινητικό δράμα υποδειγματικής σεναριακής κομψότητας, το οποίο σχολιάζει καίρια τις ανθρώπινες σχέσεις. Βραβεία Γκόγια καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και αντρικών ρόλων.

Μαθητής του Γούντι Άλεν και του Ερίκ Ρομέρ, ο Σεσκ Γκάι μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από πολυπρόσωπες δραμεντί χαρακτήρων («Ζευγάρια στην Πόλη», «Ένα Πιστόλι σε Κάθε Χέρι» ), στηριγμένες στο σενάριο και τους διαλόγους του. Στην έβδομη και καλύτερη ταινία του, ο 49χρονος Καταλανός εστιάζει την προσοχή του σε δύο μονάχα πρόσωπα και ένα σκύλο, περιορίζει τη φλυαρία του και ξεκινά από το… τέλος. Δηλαδή από το μόνο αναπόδραστο γεγονός στη ζωή, το οποίο ο ηθοποιός Χουλιάν καλείται να αντιμετωπίσει πιο «προγραμματισμένα» από τους περισσότερους συνανθρώπους του.

Διαγνωσμένος με καρκίνο των πνευμόνων σε τελικό στάδιο, περνά τους τελευταίους μήνες του παίζοντας στο θέατρο και κάνοντας παρέα με τον πιστό σκύλο του Τρούμαν. Ταξιδεύοντας από τον Καναδά στη Μαδρίτη, ο παλιός του φίλος Τομάς θα τον επισκεφτεί για τέσσερις μέρες, αμήχανος αρχικά από τις εξελίξεις και αιφνιδιασμένος στη συνέχεια από μια σειρά αποφάσεων του Χουλιάν. Είναι όμως αποφασισμένος να τον βοηθήσει στις εκκρεμότητές του, ανάμεσα στις οποίες είναι να βρεθεί εκείνος που θα αναλάβει άμεσα τη φροντίδα του Τρούμαν.

Φαντάζομαι πως τα δικαιώματα αυτής της βραβευμένης με πέντε Γκόγια (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ και β΄ αντρικού ρόλου ) δραματικής κομεντί έχουν ήδη μοσχοπουληθεί στο Χόλιγουντ, καθώς όχι μόνο η ιδέα και οι χαρακτήρες, αλλά κυρίως η σεναριακή ανάπτυξή τους, συνδυάζει ανθρωπιά και (επώδυνη ) ειλικρίνεια, διαχρονικά και καθημερινά διλήμματα, γέλιο και δάκρυ. Επιπλέον, η αισιόδοξη διαχείριση ενός σκοτεινού θέματος δεν κάνει ούτε στιγμή τον θεατή να νιώσει άβολα, κάτι το οποίο ο Γκάι επιτυγχάνει με αξιοθαύμαστη κινηματογραφική επιδεξιότητα. Αντί να σπρώξει τις καταστάσεις προς το συνήθη, εύκολα εξαργυρώσιμο στα ταμεία μελοδραματισμό, διατηρεί μέχρι τέλους μια τίμια στάση απέναντι στα συναισθήματα των ηρώων και το ρεαλισμό της μινιμαλιστικής πλοκής.

Χωρίς να αιφνιδιάζει με ουρανοκατέβατες ανατροπές, επικεντρώνεται στα βλέμματα και τις σιωπηλές αντιδράσεις, στις μικρές λεπτομέρειες και τις αθώες κουβέντες. Γνωρίζοντας πως αυτά που κρύβουμε ο ένας από τον άλλον είναι συχνά σοβαρότερα απ’ όσα αποκαλύπτουμε, «ξεφλουδίζει» μία μία τις κοινωνικές, οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις του Χουλιάν, εμμέσως και του Τομάς, στηριγμένες πάνω σε αθώα και εν πολλοίς δικαιολογημένα ψέματα. Ή μάλλον σε μισές αλήθειες, που παρηγορούν, μα δεν θεραπεύουν τις συλλογικές και ατομικές μας ανασφάλειες, οι οποίες όλες πηγάζουν από το φόβο του θανάτου.

Έτσι, αθόρυβα, μεθοδικά και συγκινητικά, ο Γκάι φτάνει βαθιά στη σπουδαία αυτή σινε-ψυχανάλυσή του, παρουσιάζοντας την καθημερινότητά μας σαν μια κωμικοτραγική φάρσα που κρύβει τον πόνο πίσω από την ελαφρότητα και τη βαρβαρότητα κάτω από τους καλούς τρόπους. Σαν μια γιγαντιαία παράσταση των «Επικίνδυνων σχέσεων» του Λακλό δηλαδή, όπως ακριβώς αυτή στην οποία πρωταγωνιστεί στο θέατρο ο Χουλιάν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ισπανική κομεντί βραβευμένη με 5 Goya (Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α' και β' ανδρικού ρόλου). Πρωταγωνιστεί ο Ρικάρντο Νταρίν ("ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ"). Η νέα ταινία του Σεσκ Γκάι αποτελεί το χιουμοριστικό και ταυτόχρονα ειλικρινές πορτραίτο του θάρρους και της αποδοχής του θανατού. Ο Γκάι εστιάζει στις μικρές λεπτομέρειες της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης- ένα βλέμμα, μια παύση, μια χειρονομία- χαρίζοντας μας κρυφές ματιές στο νόημα που βρίσκεται κρυμμένο στην καθημερινότητα. Νοσταλγικό, γεμάτο επιθυμίες, το Truman μελετάει την λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για το θάνατο, ως κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με πολιτισμένο τρόπο. Όσο και να προσπαθεί να έχει τον έλεγχο, ο Τζούλιαν πρέπει να αντιμετωοίσει το χάος και την αβεβαιότητα που συνοδεύει τη γνώση του επικείμενου θανάτου, και την αδυναμία να φροντίσει για τα πάντα πριν φύγει. Με τη βοήθεια των σπουδαίων ηθοποιών Ντάριν και Καμάρα, ο Γκάι φέρνει χιούμορ κι ευαισθησία σε μια προσωπική ιστορία και μια φιλία πριν το τέλος της ζωής. ΣΕΣΚ ΓΚΑΪ Ο Σεσκ Γκάι γεννήθηκε στη Βαρκελώνη. Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Hotel Room (98), την οποία σκηνοθέτησε μαζί με το Ντάνιελ Γκίμελμπεργκ. Πολλές από τις ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και τα En la Ciudad - Ζευγάρια στην Πόλη (2003), Ficcio - Μυθοπλασία (2006), και V.O.S. (2009). Το Truman (2015) είναι η πιο πρόσφατη μεγάλου μήκους ταινία του. Φιλμογραφία (Σενάριο/Σκηνοθεσία) Truman (2015) Una Pistola en Cada Mano - Ενα Πιστόλι σε Κάθε Χέρι (2012) V.O.S. (2009) Ficcio - Μυθοπλασία (2006) En la Ciudad - Ζευγάρια στην Πόλη (2003) Krampack - Κράμπακ (2000) Polar (TV) (1999) Hotel Room (1998) ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΝΤΑΡΙΝ Truman (2015) Relatos Salvajes - Ιστορίες για Αγρίους (2014) Tesis Sobre un Homicidio - Διατριβή για ενα Φόνο (2013) Elefante Blanco - Λευκός Ελέφαντας (2012) Una Pistola en Cada Mano - Ενα Πιστόλι σε Κάθε Χέρι (2012) Un Cuento Chino - Η Αγελάδα που Επεσε από τον Ουρανό (2011) Carancho - Το Αρπαχτικό (2010) El Secreto de sus Ojos - Το Μυστικό στα Μάτια της (2009) XXY (2007) El Aura - Η Αύρα (2005) El Hijo de la Novia - Ο Γιος της Νύφης (2001) Nueve Reinas - 9 Βασίλισσες (2000) ΧΑΒΙΕ ΚΑΜΑΡΑ Truman (2015) Ayer no Termina Nunca (2013) Los Amantes Pasajeros - Δεν Κρατιέμαι (2013) Vivir es Facil con los Ojos Cerrados - Η Ζωή Είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά (2013) Una Pistola en Cada Mano - Ενα Πιστόλι σε Κάθε Χέρι (2012) Alatriste - Κάπτεν Αλατρίστε (2006) Ficcio - Μυθοπλασία (2006) Paris, Je t`Aime (2006) The Secret Life of Words - Η Μυστική Ζωή των Λέξεων (2005) La Mala Educacion - Κακή Εκπαίδευση (2004) Torremolinos 73 (2003) Hable con Ella - Μίλα της (2002) Lucia y el Sexo - Το Σεξ και η Λουσία (2001) Torrente, el Brazo Tonto de la Ley - Τορέντε: το Κουλό Χέρι του Νόμου (1998)

Back Home Up Next