Back Up Next
Το ταξίδι

The Trip. Βρετανία, 2010. Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουίντερμποτομ. Ηθοποιοί: Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον. 107'

Αφθονο (βρετανικό) χιούμορ, ωραία φαγητά και μιμήσεις προσωπικοτήτων, από δύο γνωστούς κωμικούς σε ένα απολαυστικό ρόουντ μούβι στα εστιατόρια της βόρειας Αγγλίας.

Όταν το ένθετο γαστρονομίας μιας κυριακάτικης εφημερίδας αναθέτει στο διάσημο κωμικό Στιβ Κούγκαν να γράψει κριτική για έξι εστιατόρια στη Βόρειο Αγγλία, εκείνος αποφασίζει να συνδυάσει εργασία και διασκέδαση και να πραγματοποιήσει το ταξίδι μαζί με την αμερικανίδα σύντροφό του. Όταν όμως εκείνη δεν μπορεί να αφήσει τις ΗΠΑ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, o Στιβ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εβδομάδα γευμάτων για έναν, πράγμα που δεν είχε αρχικά κατά νου... Απρόθυμα, ζητά από τον Ρομπ, το μόνο πρόσωπο που μπορεί να σκεφτεί πως θα είναι διαθέσιμος, να τον συντροφεύσει. Έξι γεύματα σε έξι διαφορετικά εστιατόρια, στις περιοχές Lake District, Lancashire και Yorkshire Dales, οι Στιβ και Ρομπ αποτελούν το πιο παράξενο ζευγάρι και εκτός από ότι μοιράζονται και σχολιάζουν μια σειρά από γαστρονομικές απολαύσεις, αστειεύονται και συζητούν για τις δουλειές τους, τις σχέσεις τους και τελικά τις ίδιες τις ζωές τους...

Βρετανική, φλεγματική κωμωδία, γεμάτη καυστικό, λεκτικό χιούμορ. Μια τυπική ταινία του Γουϊντερμπότομ όπως το ΤΑΞΙΔΙ, είναι ότι οι ταινίες του Γούντι Άλεν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Νευρωτικές, σύγχρονες, ερωτικές, ανήσυχες, περιπετειώδεις, απρόβλεπτες.

Το ΤΑΞΙΔΙ στον δρόμο της γαστρονομίας, είναι πράγματι ένα προσχεδιασμένο road movie στην Αγγλική ύπαιθρο με στόχο την γευσιγνωσία και κριτική αξιολόγηση εδεσμάτων και εστιατορίων. Το πρωταγωνιστικό ντουέτο, ανοίγεται και σχολιάζει επί παντός - καλλιτεχνικού, κυρίως - επιστητού, ανάμεσα στα ορεκτικά, τα κύρια πιάτα και τα επιδόρπια. Μοιράζεται τον επαγγελματικό χρόνο ομφαλοσκοπώντας για τις αξίες και την υστεροφημία τους. Αδράττουν της ευκαιρίας για ένα στεγνό ρεζουμέ της ζωής θέτοντας υπαρξιακούς προβληματισμούς που απαιτούν τόλμη, πειθαρχία, έλεγχο και αυτοκριτική διάθεση. Δίνεται η ευκαιρία για την καταγραφή των διαφορών των χαρακτήρων, της προσωπικότητας και της προσέγγισης, τονίζοντας πότε την προοδευτική κι ανοιχτόμυαλη αντίληψη και πότε το συντηρητικό ένστικτο της επιβίωσης.

Οι μιμήσεις διάσημων ηθοποιών (Μάικλ Κέιν, Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μάικλ Μαν, Ντάστιν Χόφμαν) από τους Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον αποτελούν το κλου των κωμικών γκαγκ με κείνη του Μάικλ Κέιν να είναι πιο πετυχημένη και μάλιστα σε διπλή έκδοση (κι από τους δυό). Χαρακτηριστική - γουντιαλενική - και απολαυστική η σκηνή στο νεκροταφείο, όπου ο θάνατος, μπαίνει επίσης στο πεδίο συζητήσεων και αναλύεται ως προς το τυπικό του (π.χ. κηδεία) με απολαυστικό και ανάλαφρο "μαύρο" χρώμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ είναι ένα αυτοσχέδιο οδοιπορικό στη Βόρεια Αγγλία και φέρνει ξανά μαζί στην οθόνη τους κωμικούς Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον. Αν και η ιστορία είναι φανταστική, έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις προσωπικότητες των δύο πρωταγωνιστών.

Συμμετοχή στο 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία Μάικλ Ουίντερμποτομ

Ο Βρετανός Μάικλ Γουίντερμποτομ είναι ένας εξαιρετικά παραγωγικός σκηνοθέτης ο οποίος έχει σκηνοθετήσει 17 ταινίες μεγάλου μήκους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Γεννήθηκε το 1961 στο Μπλάκμπερν. Αφού αποφοίτησε από την Οξφόρδη, σπούδασε κινηματογράφο για ένα χρόνο, όπου, όπως λέει ο ίδιος «έμαθα να κρατάω την κάμερα και να πατάω τα σωστά κουμπιά». Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής και μοντέρ στην τηλεόραση. Το 1983 του ανατέθηκε η πρώτη σκηνοθετική του δουλειά. Οι κινηματογραφικές του ταινίες έχουν παιχτεί σε διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσά τους τα φεστιβάλ Καννών, Βερολίνου και Σάντανς, ενώ έχουν λάβει και πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τη Χρυσή Άρκτο για το "Στα σύνορα του κόσμου" (2003) και την Αργυρή Άρκτο (Καλύτερης Σκηνοθεσίας) για το "Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο" (2006) στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Τρεις από τις ταινίες του, "Welcome to Sarajevo", "Wonderland" και "24 Hour Party People" έχουν προταθεί για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Φιλμογραφία

1990 Forget About Me

1995 Το φιλί της πεταλούδας - BUTTERFLY KISS

GO NOW

1996 Jude

1997 Καλώς ήλθατε στο Σεράγεβο - WELCOME TO SARAJEVO (Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών)

I WANT YOU

WITH OR WITHOUT YOU

1999 Η χώρα των θαυμάτων - WONDERLAND (Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών)

2000 Στα χρόνια της απληστίας - THE CLAIM

2002 24-Hour Party People (Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών)

2002 Στα σύνορα του κόσμου - IN THIS WORLD (Χρυσή Άρκτος Καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Βερολίνου & Βραβείο BAFTA Καλύτερης μη Αγγλόφωνης Ταινίας)

2003 Κωδικός 46 (Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας)

9 SONGS

2005 Τρίστραμ Σάντι: Μια ιστορία γιʼ αγρίους (A COCK AND BULL STORY)

2006 Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο (Ντοκιμαντέρ) (Ασημένια Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Βερολίνου)

A MIGHTY HEART

2008 Genova

THE SHOCK DOCTRINE (Ντοκιμαντέρ)

2010 The Killer Inside Me (Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου)

2010 Το ταξίδι

ΣΤΙΒ ΚΟΥΓΚΑΝ

Ο Στιβ Κούγκαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μάντσεστερ. Το 1992 κέρδισε το βραβείο Perrier για το show του "STEVE COOGAN: IN CHARACTER WITH JOHN THOMPSON" στην οποία για πρώτη φορά παρουσίασε τον ήρωα Πολ Καλφ για τον οποίο αργότερα θα βραβευτεί με BAFTA. Για την σειρά "IʼM ALAN PARTRIDGE" ο Στιβ κέρδισε δύο BAFTA: για την Καλύτερη Κωμική Σειρά και για την Καλύτερη Ερμηνεία σε Κωμωδία. Η επιτυχία του στη Βρετανία κορυφώθηκε όταν έσπασε όλα τα ρεκόρ στο θεατρικό box office με την παράσταση "THE MAN WHO THINKʼS HEʼS IT" στο West End του Λονδίνου. Το 2002 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Μάικλ Γουίντερμπότομ στο φιλμ "24 HOUR PARTY PEOPLE" για την άνοδο και την πτώση και της μουσικής σκηνής του Μάντσεστερ, ενσαρκώνοντας τον Τόνι Γουίλσον ιδρυτή της Factory Records. Στην συνέχεια δούλεψε στις ΗΠΑ και εμφανίστηκε στα φιλμ "Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ" στο ρόλο του Φιλέας Φογκ και "ΚΑΦΕΣ & ΤΣΙΓΑΡΑ" του Τζιμ Τζάρμους. Το 2005 συνεργάστηκε ξανά με τον Μαικλ Γουίντερμποτομ στο φιλμ "ΤΡΙΣΤΑΜ ΣΕΪΝΤΙ - Η ιστορία του κόκορα και του ταύρου" μαζί με τον Ρόμπ Μπράιντον και δούλεψε με τη Σοφία Κόπολα στο φιλμ "ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ". Από τότε έχει εμφανιστεί σε επιτυχίες όπως "ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ" και το σίκουελ "ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Νο 2" , "ΤΡΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ", "Ο ΠΕΡΣΙ ΤΖΑΚΣΟΝ & ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ", "IN THE LOOP - ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ", "ΑΜΛΕΤ 2" και "ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ". Παράλληλα η τηλεοπτική του καριέρα συνεχίστηκε με επιτυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε σήριαλ όπως "ALAN PARTRIDGE", "MONKEY TROUSERS" "NEIGHBORS FROM HELL" καθώς και ως guest σε σειρές όπως το "CURB YOUR ENTHUSIASM".

ΡΟΜΠ ΜΠΡΑΪΝΤΟΝ

Αφού αυτο-ανακηρύχθηκε ως ο τεσσαρακοστός έβδομος πιο σέξι άνδρας στην Ουαλία, προφανώς ειρωνικά, ο Ρομπ Μπράιντον παραδέχεται ότι το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του, ενώ δεν τον καθιστά προφανή ζεν -πρεμιέ, τον βοηθά στην καριέρα του κωμικού. Γεννημένος στο Σουόνσι, σπούδασε στο Κολέγιο Θεάτρου και Μουσικής της Ουαλίας και ξεκίνησε την καριέρα του στο ραδιόφωνο ως μουσικός παραγωγός στο BBC Radio της Ουαλίας. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε στο "FIRST KNIGHT" όταν έκανε μια σύντομη εμφάνιση το 1995.Το 1998 στην ταινία του Γκάι Ρίτσι "LOCK, STOCK & TWO SMOKING BARRELS" υποδύθηκε τον άτυχο τροχονόμο. Το 2000 συνεργάστηκε με την εταιρία παραγωγής Baby Cow του Στιβ Κούγκαν για την τηλεοπτική σειρά "HUMAN REMAINS" την οποία έγραψε και επιμελήθηκε μαζί με την Τζούλια Ντέιβις. Η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία και απέφερε στον Ρομπ Μπράιντον το Βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού στα βρετανικά Comedy Awards. Την ίδια χρονιά γνωρίζει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στο σήριαλ "MARION AND GEOFF", όπου μετέφερε στην τηλεόραση τον χαρακτήρα τον Κιθ Μπάρετ, τον οποίο είχε αρχικά δημιουργήσει στο ραδιόφωνο, έναν οδηγό ταξί τον οποίο εγκαταλείπει η γυναίκα του για άλλον άντρα. Επίσης τηλεοπτικές του επιτυχίες υπήρξαν το Little Britain, ο ρόλος του Κένεθ Τάιναν στο δράμα "KΕΝΝΕΤΗ ΤΥΝΑΝ: IN PRAISE OF HARDCORE" και η συμμετοχή του στη υπερπαραγωγή του BBC "HEROES AND VILLAINS: NAPOLEON". Στον κινηματογράφο έχει εμφανιστεί κυρίως σε μικρούς ρόλους με εξαίρεση την ταινία του Μαικλ Γουίντερμποτομ "ΤΡΙΣΤΑΜ ΣΕΪΝΤΙ - Η ιστορία του κόκορα και του ταύρου" όταν πρωταγωνίστησε δίπλα στον πρώην μέντορά του Στιβ Κούγκαν.

ΜΑΪΚΛ ΝΑΪΜΑΝ (Μουσική)

Ιδιαίτερα αναγνωρισμένος και παραγωγικός μουσικοσυνθέτης, ο Μάικλ Νάιμαν σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και στην αρχή έγραφε κριτικές για μουσική σε περιοδικά όπως το The Spectator και The New Statesman. Από τις πρώτες του δουλειές στον κινηματογράφο ήταν οι ταινίες του Peter Greenaway στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ο Νάιμαν είχε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη σύνθεση μινιμαλιστικής κλασσικής μουσικής. Τα επόμενα χρόνια καθώς οι συνεργασίες του με τον Γκρίναγουεϊ περιορίστηκαν, έγραψε μουσική για ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών όπως οι Μάικλ Γουίντερμπότομ και Νιλ Τζόρνταν.

Φιλμογραφία (επιλογές):

THE DRAUGHTSMAN'S CONTRACT (1982)

A ZED & TWO NOUGHTS (1986)

DROWNING BY NUMBERS (1988)

THE COOK THE THIEF HIS WIFE & HER LOVER (1989)

THE PIANO (1993)

GATTACA (1997)

RAVENOUS (1999)

THE END OF THE AFFAIR (1999)

NATHALIE... (2003)

MAN ON WIRE (2008)

Back Home Up Next