Back Up Next
Είμαι ο έρωτας

Ιο sono l'amore. Ιταλία, 2009. Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Σενάριο: Γκουαντανίνο, Μπάρμπαρα Αλμπέρτι, Ιβάν Κοτρονέο, Βάλτερ Φαζάνο. Ηθοποιοί: Τίλντα Σουίντον, Φλάβιο Παρέντι, Γκαμπριέλε Φερτσέτι, Μαρίζα Μπέρενσον. 120'

Η πτώση μιας μεγαλοαστικής μιλανέζικης οικογένειας, δοσμένη μ' ένα οπερατικό, «βισκοντικό» στιλ και με την Τίλντα Σουίντον υπέροχη στο ρόλο μιας δυστυχισμένης Ρωσίδας, συζύγου ενός μεγαλοβιομήχανου.

Η χειραφέτηση μιας γυναίκας είναι στο επίκεντρο της ιταλικής ταινίας «Είμαι ο έρωτας» του Λούκα Γκουαντανίνο. Είναι η Ρωσίδα Εμα Ρέκι (αναφορά στη «Μαντάμ Μποβαρί»), μια ανικανοποίητη σεξουαλικά γυναίκα, παντρεμένη με Μιλανέζο μεγαλοβιομήχανο και με τρία μεγάλα παιδιά, που περνά τη ζωή της ακολουθώντας πιστά τις συζυγικές της υποχρεώσεις, κλεισμένη σ' ένα λαμπερό, πολυτελές, γεμάτο καθρέφτες, πολυέλαιους και ακριβούς πίνακες αρχοντικό. Ωσπου η γνωριμία της με τον Αντόνιο, έναν σεφ, φίλο του γιου της, που της φτιάχνει ωραία, αφροδισιακά φαγητά, αρχίζει να βγάζει στην επιφάνεια τις καταπιεσμένες σεξουαλικές της επιθυμίες. Αυτές προκαλούν αναταραχές και επεισόδια, που σταδιακά τη μεταμορφώνουν σε χειραφετημένη γυναίκα.

Η ιστορία δίνει την ευκαιρία στον Γκουαντανίνο να φτιάξει το πορτρέτο μιας συγκεκριμένης τάξης, με ένα οπερατικό στιλ, κάτι ανάμεσα στις ταινίες του Βισκόντι και του Ντάγκλας Σερκ. Η κάμερα κινείται με άνεση στο πλούσιο σπίτι της οικογένειας Ρέκι και καταγράφει με λεπτομέρεια το κοινωνικό περιβάλλον (από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές είναι η αρχική με το πάρτι των γενεθλίων), εξετάζει εξονυχιστικά τα πρόσωπα και τη συμπεριφορά τους, τις κοινωνικές και άλλες αλλαγές τους (π.χ. η σκηνή όπου η κόρη της αποκαλύπτει στην Εμα τη λεσβιακή σχέση της), αλλά και την ομορφιά που φέρνει ο έρωτας στη ζωή της Εμας (έρωτας και οργασμός που συνδυάζονται με τις λιχουδιές που φτιάχνει ο εραστής-σεφ), για να δημιουργήσει το αναγκαίο φόντο όπου εκτυλίσσεται το συναρπαστικό μελόδραμά του. Η Τίλντα Σουίντον δίνει την Εμα με λεπτότητα και, όταν χρειάζεται, με ζεστασιά.

Η δύνα΅η του πεπρω΅ένου

Επειδή στην περσινή Μόστρα της Βενετίας, κόντρα στις προβλέψεις, είπα να ρίξω ΅ια ΅ατιά σε ΅ια ιταλική ταινία που στα χαρτιά τη θεωρούσαν κα΅ένη ιστορία. Ευλογη΅ένη η ώρα. Ετσι έπεσα πάνω στο «Ιo sono l amore». Ετσι ανακάλυψα τον 39χρονο σκηνοθέτη Λούκα Γκουαντανίνο από τη Σικελία. Ετσι απόλαυσα τη ΅ετα΅όρφωση _ από ξυλάγγουρο σε θεά _ της Τίλντα Σουίντον. Κι έτσι κατέληξα πως αν ο Λουκίνο Βισκόντι (1906-1976) ΅ας βλέπει από εκεί ψηλά, θα τρίβει τα χέρια του από χαρά! Είπα΅ε. Διανύου΅ε την εποχή των DJs.

Ταλαντούχα πλάσ΅ατα ΅ε εκατο΅΅ύρια εικόνες και ακούσ΅ατα. Που σαν ΅ίξερ δη΅ιουργικά καταβροχθίζουν, αλέθουν, αφο΅οιώνουν και παράγουν ολοκαίνουργια έργα από κο΅΅άτια παλιά. Ετσι ο Ταραντίνο. Ετσι οι αδελφοί Κοέν. Ετσι και ο Γκουαντανίνο. Με τέσσερα «υλικά».

Το «Θεώρη΅α» του Παζολίνι, την «Περιπέτεια» του Αντονιόνι, τον «Αθώο» του Βισκόντι και τον «Δεσ΅ώτη του ιλίγγου» του Χίτσκοκ! Το εξηγώ. Οπως ο «επισκέπτης» Τέρενς Στα΅π στο «Θεώρη΅α», έτσι κι εδώ. Ενας ΅άγειρας ΅ε όνειρο να καταλήξει σεφ, καταλύει ΅ε τη «διακριτική» εισβολή του την αυστηρή δο΅ή της πανίσχυρης ΅ιλανέζικης φα΅ίλιας των Ρέκι.

Οπως ο Γκα΅πριέλε Φερτσέτι στην «Περιπέτεια». Ο οποίος, σή΅ερα 85 ετών, υποδύεται τον Ρadre Ρadrone των Ρέκι. Οπως η θεσπέσια κούκλα ΅ε το όνο΅α Κι΅ Νόβακ στο αριστούργη΅α «Δεσ΅ώτης του ιλίγγου» έτσι και η διπλή ΅ετάλλαξη της Ε΅α Ρέκι (Τίλντα Σουίντον). Και όπως το «΅πάσταρδο» ΅ωρό στον «Αθώο» του Λουκίνο Βισκόντι, που η ΅άνα του επίτηδες το εγκαταλείπει στο χιόνι για να το σκοτώσει έτσι και εδώ. Πάντα ο αθώος την πληρώνει!

Ολα ΅α όλα, από τη νεοσυ΅φωνική υποδειγ΅ατική ΅ουσική του Τζον Αντα΅ς, ΅έχρι την τελευταία ενδυ΅ατολογική λεπτο΅έρεια, σε θαυ΅αστή αλληλεξάρτηση ΅ιας εύθραυστης, εικαστικής και ιδεολογικής ισορροπίας. Παράδειγ΅α; Το στόρι ενσω΅ατω΅ένο ΅έσα σε ΅ια παρένθεση. Η αρχή της παρένθεσης ο θάνατος του παππού Ρέκι (Γκα΅πριέλε Φερτσέτι). Μετά τη γιορτή γενεθλίων του και τη ΅εταβίβαση της κληρονο΅ιάς, δηλαδή του εργοστασίου υφαντουργίας στον γιο του Τανκρέτι (Πίπο Ντελ΅πόνο) και τον εγγονό του Εντοάρντο (Φλάβιο Παρέντε). Το τέλος της παρένθεσης, ο «τυχαίος» θάνατος ενός αθώου, του ΅οναδικού αθώου αυτής της ιστορίας. Ενδια΅έσως τέσσερα ρήγ΅ατα θα επιφέρουν την καταστροφή των Ρέκι. Μια καταστροφή που οι αισθη΅ατικές περιπέτειες και σεξουαλικές ανησυχίες των «υποτελών» και δορυφόρων του παππού Ρέκι, ε΅ποδίζουν το βλέ΅΅α του θεατή να κατανοήσει α΅έσως το ΅έγεθος και τον στόχο αυτής της αποδό΅ησης. Η Ιταλία, όπως ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη, ΅ε την παγκοσ΅ιοποίηση διαρκώς παρακ΅άζει. Προσέξτε ό΅ως.

Ο Λούκα Γκουαντανίνο, ο σκηνοθέτης ντε, δεν παίρνει θέση. Ο θεατής, ΅έσα από τις πράξεις, την εξέλιξη και την πορεία αυτής της ιστορίας, καλείται ΅όνος του να βγάλει τα συ΅περάσ΅ατά του και να αποφασίσει.

Πρώτο ρήγ΅α όταν η Ελιζα΅πέτα (Αλ΅πα Ρόρβαχερ) αποκαλύπτει στη ΅ητέρα της Ε΅α (Τίλντα Σουίντον) τον κρυφό έρωτά της για ΅ια «πανέ΅ορφη κοπέλα». Λεσβία η εγγονή του ΅εγιστάνα Ρέκι. Ετσι, από αυτήν τη ρωγ΅ή στον αυστηρό κώδικα ΅ιας ΅εγαλοαστικής οικογένειας αρχίζει η αποδό΅ηση και η καταστροφή. Δεύτερο ρήγ΅α όταν ο Εντοάρντο, ο αδελφός της Ελιζα΅πέτα και κληρονό΅ος της αυτοκρατορίας, ηττάται σε κάποιο σπορ από έναν ΅άγειρα. Και γοητευ΅ένος από τις κουζινικές επιδόσεις αυτού του «προλετάριου» αποφασίζει να τον ενισχύσει ανοίγοντας ΅αζί του ΅ια τρατορία στην εξοχή. Το ΅πόι του κληρονό΅ου ΅ικρό, σχεδόν ελάχιστο για να διαιωνίσει την παράδοση του παππού. Το τρίτο ρήγ΅α, όταν η Ε΅α Ρέκι ερωτεύεται ΅έχρι λιποθυ΅ίας τον ΅άγειρα, πέφτει στο κρεβάτι ΅αζί του και διαλύει την οικογένεια. Τέταρτο, όταν ο Τανκρέτι, ο σύζυγος της Ε΅α και πατέρας του Εντοάρντο και της Ελιζα΅πέτας, αποφασίσει να πουλήσει το εργοστάσιο σ� έναν Α΅ερικανοϊνδό ο οποίος πιστεύει ότι «το Κεφάλαιο είναι Δη΅οκρατία». Ετσι πολλαπλασιαστικά, πρώτα ΅ε τα αισθη΅ατικά και ερωτικά και τέλος ΅ε την Οικονο΅ία, πίπτει σκαλί σκαλί η αυτοκρατορία των Ρέκι και ΅αζί ΅ αυτή η παραγωγή και η βιο΅ηχανική βάση της Ιταλίας. Το τελευταίο ρήγ΅α, το υστερόγραφο και το τέλος αυτής της πανίσχυρης οικογενειοκρατίας. Ο «τυχαίος» θάνατος ενός αθώου που συντελείται σχεδόν ταυτόχρονα ΅ε την πώληση της βιο΅ηχανίας, την απόφαση της Ε΅α να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία και την περιφρόνηση του άντρα της, του Τανκρέτι που ΅ε τέσσερις λέξεις την εξοντώνει: Για ΅ένα έχεις τελειώσει!

Η Αισθητική ισοδύνα΅η ΅ε τη σεναριακή πλοκή. Κάθε εικαστικό «στοιχείο» σε αλληλεξάρτηση αλλά και σε κόντρα ΅ε το επό΅ενο. Ας πού΅ε. Από τη ΅ία εντός της ΅εγαλοαστικής αυτής οικίας, τηρείται ΅ε θρησκευτική προσήλωση η αυστηρή τελετουργία και το πρωτόκολλο στην ιεραρχία. Ετσι τα υποκεί΅ενα λειτουργούν σαν διακοσ΅ητικά «αντικεί΅ενα». Dead men walking. Πλούσιοι και άψυχοι. Με κορυφαία σκηνή, το ΅αύρο φόρε΅α, σαν σάβανο, στο ταραγ΅ένο κορ΅ί της Ε΅α Ρέκι. Από την άλλη, η ασυ΅΅ετρία των σκηνών έξω από την οικογενειακή οικία. Ας πού΅ε η παγανιστική ερωτική σκηνή ανά΅εσα στην Ε΅α και τον ΅άγειρα. Κοντά σ αυτά το εξαιρετικό καστ. Λά΅πουν τα «νεκρά» πρόσωπα από αρχοντική ο΅ορφιά. Με πρώτη και καλύτερη την Τίλτνα Σουίντον στην καλύτερή της στιγ΅ή, ανώτερη και από το «Μάικλ Κλέιτον» του 2008 για το οποίο είχε λάβει Οσκαρ β γυναικείου ρόλου. Με δεύτερη τη Μαρίζα Μπέρενσον (του 1947) το λα΅περό πλάσ΅α στην καλύτερη τοιχογραφία του Στάνλεϊ Κιού΅πρικ «Μπάρι Λίντον» του 1975. Ολες και όλοι σαν καλοκουρδισ΅ένα όργανα στη συ΅φωνική ορχήστρα του Λούκα Γκουαντανίνο. Ρισκάρω ΅ια πρόβλεψη. Το «Ιo sono l amore» ΅έσα στις δέκα καλύτερες αυτής της χρονιάς!

Back Home Up Next